CLM%3A+helft+neonics+is+goed+te+vervangen
Nieuws
© Koos van der Spek

CLM: helft neonics is goed te vervangen

Het gebruik van neonicotinoïden (neonics) kan voor de helft worden vervangen door alternatieven met geen of amper effect op het milieu. Dat concludeert CLM Onderzoek en Advies in het rapport 'Neonicotinoids in European agriculture - Main applications, main crops and scope for alternatives'.

In een derde van de onderzochte gevallen hebben de chemische alternatieven voor neonics ook een sterke impact op het milieu, stelt CLM verder. Voor zeven plaagorganismen in drie teelten zijn geen alternatieven beschikbaar. Volgens CLM zou een verbod op het gebruik van neonics bij deze gewassen tot verlies leiden en extra kosten met zich meebrengen.

In vier landen

CLM Onderzoek en Advies heeft de inzet van neonics bij de aardappelteelt in Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland onderzocht, de suikerbietenteelt in dezelfde drie landen, de graanteelt in Duitsland en Groot-Brittannië, de koolzaadteelt in dezelfde twee landen, de appelteelt in Duitsland en Nederland, de maisteelt in Groot-Brittannië en Nederland, en de teelten van bladsla, citrus, meloen en olijf in Spanje.

Bij het onderzoek is gekeken naar vijf neonics met toelating in de Europese Unie: imidacloprid, clothianidine, thiamethoxam, thiacloprid en acetamiprid, aangevuld met de systemische insecticide fipronil. CLM benadrukt dat het belangrijk is om onderscheid te maken tussen teelten en landen. Zo zijn bijvoorbeeld neonics bij de koolzaadteelt in Duitsland belangrijk om de kleine koolvlieg te bestrijden, maar is dat niet zo in Groot-Brittannië.

Verlies van inkomen

CLM heeft ook de inkomenseffecten beschouwd. Een verbod op neonics heeft economische consequenties voor telers van appel, mais, suikerbiet en koolzaad. De inkomensverliezen variëren van 3 procent bij de koolzaadteelt in Groot-Brittannië tot 50 procent bij de appelteelt. CLM merkt daarbij op dat de werkelijke economische impact mogelijk lager uitvalt omdat een verbod innovatie sterk bevordert.

Neonics staan ter discussie vanwege hun gevaar voor bijen. Het onderzoek is uitgevoerd met ondersteuning van Avaaz en Triodos Foundation.

Vraagtekens

In een reactie meldt LTO dat er wel vraagtekens zijn bij de gebruikte methode en objectiviteit van het CLM-onderzoek. De organisatie noemt het bijvoorbeeld niet erg logisch dat CLM behandelingen heeft beoordeeld die al vervallen zijn sinds het moratorium op neonics in 2012.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  24° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  24° / 16°
  20 %
Meer weer