Verwaarloosde dieren bij veehouder in Noord-Brabant

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben ernstig verwaarloosde dieren aangetroffen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. De NVWA kreeg een tip van de melkfabriek dat de veehouder zijn zaakjes niet op orde had.

Verwaarloosde+dieren+bij+veehouder+in+Noord%2DBrabant
© Archief

De pinken en kalveren in de stal met jongvee hadden geen schone en droge ligplaatsen omdat ze tussen grote hopen mest en urine stonden. De dieren kregen alleen rottend en schimmelend hooi te eten, en waren erg mager.

Een groep van 13 pinken kon vanuit de stal wel een kaal weiland bereiken, maar moest daarvoor wel eerst waden door een dikke laag natte mest.

In een achteraf gelegen stal vonden de inspecteurs een erg ziek en mager kalf dat niet meer overeind kon komen. Dit kalf is door de dierenarts van het bedrijf uit zijn lijden verlost.

Paarden en schapen

5 paarden in een nabijgelegen weide waren sterk vermagerd omdat ze hetzelfde hooi te eten kregen als het jongvee in de stal.

In een wei met schapen vonden de inspecteurs 2 oude kadavers. Op 1 mager schaap na waren de schapen in deze weide wel in voldoende conditie.

Proces-verbaal

De inspecteurs van de NVWA hebben proces-verbaal opgemaakt tegen de veehouder. Daarnaast treden NVWA en RVO bestuursrechtelijk op om te zorgen dat de veehouder de geconstateerde overtredingen zo snel mogelijk herstelt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer