Nederlander leidde grote bende vleesfraudeurs

De beruchte Nederlandse vleeshandelaar Jan F., die in april in België op bevel van Europol werd gearresteerd, leidde een grote internationale bende van vleesfraudeurs.

Nederlander+leidde+grote+bende+vleesfraudeurs
© Europol

Europol, het Europese samenwerkingsverband van de politie, meldt dat er in totaal 65 verdachten zijn opgepakt in verband met het schandaal. De 67-jarige F. leidde de operatie vanuit de Spaanse provincie Alicante. Hij wordt aangeklaagd voor onder meer valsheid in geschrifte, dierenmishandeling en belemmering van de rechtsgang.

De grootscheepse fraude begon in 2013, toen in Ierland paardenvlees werd ontdekt in hamburgers die alleen rundvlees hadden mogen bevatten. Met het paardenvlees, dat niet voor menselijke consumptie geschikt was, bleek te zijn gerommeld. Zo bleken identificatiechips van dieren te zijn vervalst en is met documenten geknoeid. De dieren werden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden.

Eerder veroordeeld

Jan F. is in Nederland al eens veroordeeld omdat hij goedkoop paardenvlees verkocht als duur halal geslacht rundvlees. De criminele winst die hij daarmee maakte, werd becijferd op 2,6 miljoen euro.

Zijn bedrijf Draap (het omgekeerde van paard) werd in 2013 ook in verband gebracht met toenmalige grote Europese paardenvleesschandaal. In diverse Europese landen werd destijds paardenvlees gevonden in maaltijden met rundvlees op het etiket.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer