Koeien vol chips

Dankzij mijn column was mijn eerste erebaantje een feit: ik mocht dagvoorzitter zijn op een jubileumcongres van een onafhankelijk adviesbureau voor veevoer. Honderd boeren in de zaal, een feestelijke stapel donuts op de bar en op het programma drie presentaties over de toekomst.

Koeien+vol+chips
© Han Reindsen

Een van de sprekers die ik mocht aankondigen was Richard van Hooijdonk, een trendwatcher met een Tesla en een geïmplanteerde chip in zijn lichaam. Dankzij deze chip gaat zijn voordeur open zodra hij het tuinpad oploopt en start de motor van zijn auto als hij zijn handen op het stuur legt. Dat kan handig zijn.

Maar ook op medisch gebied detecteert de chip allerlei waarden en kwalen. Het is zelfs zo ingenieus dat de chip zijn dokter waarschuwt, als hij iets alarmerends waarneemt. De dokter belt dan naar de nog nietsvermoedende Richard in plaats van andersom.

Het is de toekomst. Ónze toekomst. En het interessante is dat Richard voorspelt dat binnen enkele jaren ook al onze koeien gechipt zijn. De chip zoekt ziektes op, toont de temperatuur, bloedwaarden en mineralenbehoefte en stelt een menu samen, dat met één druk op de knop ge-3D-print kan worden.

'Wie denkt die Richard wel niet dat hij is', schamperde mijn man bij thuiskomst. 'Hij kan zoveel bedenken. Mijn koeien zijn geen robots.'

'Richard bedenkt dit niet zelf. Hij doet onderzoek naar trends en ziet dat we hier met z'n allen naartoe gaan. En eerlijk gezegd denk ik dat hij gelijk heeft. Ik weet nog dat ik twaalf jaar geleden een item op het NOS Journaal zag over online winkelen. Er werd toen voorspeld dat we digitaal boodschappen zouden gaan doen. Het leek me absurd. En nu? Ik doe bijna niets anders meer. De wereld verandert snel.'

Aan het hoofd van mijn man zag ik dat hij er niet over peínsde. Zijn koeien dragen horens en hebben geen oormerken omdat hij de integriteit van het dier wil bewaken. Het management aanpassen aan de koe, niet andersom. Dat is ook waarom klanten naar onze boerderij komen; de vraag naar onbespoten, antibioticavrije en rauwe producten groeit nog steeds. Chips passen niet in dat plaatje.

Toch ben ik benieuwd hoelang je dat kunt volhouden. Moet je niet mee in de vaart der volkeren om overeind te blijven? En wij mensen dan? Draagt u over tien jaar ook een chip? Misschien is het even wennen, maar zeg eens eerlijk: moest u dat ook niet aan de smartphone?

Bekijk meer over:

Lees ook

Katten tegen ratten
Katten tegen ratten 05-09-2017
Uitgeschakeld
Uitgeschakeld 15-08-2017
Melk van Noortje3
Melk van Noortje3 08-08-2017
Jongensmoeder
Jongensmoeder 31-07-2017

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer