Dappere wereldreizigers

'Nog vijf nachtjes, dan ga ik op vakantie naar Ierland. Met het vliegtuig', glundert Jet. 'Mag ik ook mee?' schreeuwt Ernst. 'Ik moet altijd maar werken.'

Dappere+wereldreizigers
© Han Reindsen

'Volgens mij was jij laatst een week vrij', herinner ik hem. 'Ja, maar toen ging ik niet naar Ierland.'
'Jíj wilde met je moeder naar de dierentuin.' Jet steekt haar tong uit. 'Ik heb gekozen voor een georganiseerde rondreis. Er gaan twaalf jongens en meisjes uit het hele land mee en vier begeleiders. We hebben elkaar al tijdens een kennismakingsbijeenkomst gezien. Best spannend, maar ik heb er vooral veel zin in.'

Dapper, wat mij betreft. Toen ik nog vrijgezel was en mijn vriendinnen met hun vriendjes op vakantie gingen, heb ik wel eens een singlereis overwogen. Maar ik durfde niet. Stel dat er niemand zou zijn met wie het klikte? Of dat ik me de hele week moest aanpassen aan de onbekende ander? Ik zou acuut heimwee krijgen. Dus boekte ik in mijn eentje een reis naar Marokko. Alsof dat niet eng was.

Maar Jet durft het wel. 'Dit wordt de zesde keer dat ik met deze organisatie op vakantie ga. Ik ben ook naar Engeland, Duitsland en België geweest. Eigenlijk heb ik al best veel van de wereld gezien.'

Op internet zie ik veel aanbieders van vakanties voor gehandicapten. De mogelijkheden zijn eindeloos: van paardrijden in de Ardennen tot feesten in bruisend Marmaris en rondreizen door Sri Lanka.

De organisatie van Jet focust zich op mensen met een licht verstandelijke beperking. 'Zij hebben dezelfde behoeftes als ieder ander, ze hebben alleen meer begeleiding nodig als het gaat om vreemd geld of het inchecken in het hotel. Er gaan professionele begeleiders mee, die verstand hebben van aandoeningen als epilepsie en autisme, medicatie en sociale vaardigheden', lees ik op hun website.

Georganiseerde reizen zijn populair onder onze deelnemers. Jos ging fietsen door Duitsland, Remon garnalenvissen op Texel en Reinier zit nu in Noord-Brabant. 'Hij heeft me niet verteld waar precies, maar dat wist hij zelf ook niet. Hij vindt het vooral belangrijk dat er een zwembad is waar hij bommetje van de duikplank kan doen', giechelt Jet. Reinier is haar vriendje.

De kunst van het genieten: misschien verstaan onze deelnemers dat wel beter dan ik ooit zal doen. Ze zien geen beren op de weg en hebben de grootste lol. Hoezo beperking? Gewoon gáán.

Bekijk meer over:

Lees ook

Uitgeschakeld
Uitgeschakeld 15-08-2017
Melk van Noortje3
Melk van Noortje3 08-08-2017
Jongensmoeder
Jongensmoeder 31-07-2017
Nieuwe eigenaren
Nieuwe eigenaren 18-07-2017
De slachtnacht
De slachtnacht 11-07-2017

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer