Melk+van+Noortje3
Column
© Han Reindsen

Melk van Noortje3

Het leukste van het leven op de camping is dat je mensen van allerlei pluimage ontmoet. Bij de afwas, in het zwembad, bij de rivier. Mensen met kinderen, een hond, een luxe uitgevoerde caravan of houtje-touwtjetent: allen genietend van de vrije weken en het Franse leven.

Op een middag zaten we wat landerig voor onze tent, toen we twee tenten verderop twee buren met elkaar hoorden kennismaken. De afstand tot de mannen was te groot om hun gesprek woordelijk te verstaan, maar drie woorden sprongen eruit: melk, koeien en ondernemen. Mijn man spitste zijn oren. 'Staat daar nu een boer?'

Hij liep naar de mannen en voegde zich bij het gesprek. Handen werden geschud, er klonk gelach. Een van hen bleek Boer Baan te zijn. Een zeer innovatieve ondernemer, met twee kinderdagverblijven op zijn erf, veertig werknemers én een uniek concept in zijn binnenzak: ElkeMelk.

ElkeMelk staat klaar om de markt te veroveren, te beginnen bij de Albert Heijn. Hoe? Boer Baan verpakt zijn melk per koe. 'Elke melk smaakt verschillend. Door verschillende voeding, het tijdstip van melken - ochtend of avond - en het aantal verstreken weken sinds afkalving, variëren de smaken van romig tot zoet.' Wat hem betreft zonde om op één grote hoop te gooien. 'Ik wil het unieke benadrukken.'

Nu ben ik geen fijnproever. Ik proef geen verschil tussen wijn van 3 of 30 euro per fles. En hoewel ik een echte bierkenner dacht te zijn, ging ik tijdens mijn vrijgezellenfeestje nat tijdens een geblinddoekte proeverij: ik dacht een Chouffe te drinken, terwijl het Schultenbrau bleek te zijn. Ai.

De smaak van rauwe melk kan ik inmiddels onderscheiden van melk uit een pak, maar het verschil tussen gangbare en biologische melk blijft moeilijk. Laat staan de melk van twee koeien van hetzelfde bedrijf.

'Het verschil zit inderdaad vaak in nuances', beaamt Baan. 'Maar zie het ook als een manier om de consument te tonen dat we trots zijn op ons product. Door elke koe te promoten met een eigen naam, smaak en verpakking breng ik haar rechtstreeks naar de keukentafel. Mensen zullen daardoor automatisch een lievelingskoe krijgen. Misschien vinden ze de melk van Noortje3 wel het lekkerst. Of juist die van Coba9.'

Tof. Ik hou van die ondernemerszin. Elke poging om de consument waardering te laten krijgen voor onze sector is goed. Alle succes, Boer Baan. En een fijne vakantie nog.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
Meer weer