Niet+de+robot+maar+de+sensingtechniek+maakt+het+verschil
5 vragen
© Priva

Niet de robot maar de sensingtechniek maakt het verschil

Robotisering in de glasgroenteteelt kan een succes worden, maar tuinders moeten zich niet blindstaren op oogstrobots. Het gaat vooral om sensingtechniek in de kas, die op vele manieren toegevoegde waarde kan brengen. Dat was de les van de Accelerator-workshop Glas 4.0.

Wat is de Accelerator-workshop Glas 4.0?

Het project 'Glas 4.0' is bedoeld om technologieën als vision, deep learning, big data en robotica toepasbaar te maken voor de glasgroententeelt. Op 11 en 12 september was er in Bergschenhoek een tweedaagse workshop in opdracht van telersverenigingen Harvest House, DOOR, Van Nature en Best of Four. Alle wereldwijd bekende kennis op dit gebied was hier verzameld.

Wat zagen de tuinders hier?

Ze zagen 22 presentaties. Daarna waren ze ervan doordrongen dat het niet alleen gaat om de ontwikkeling van een plukrobot waarmee ze arbeidskosten kunnen besparen. In feite gaat het om drie stappen: Sense, het waarnemen in de kas, daarna Move, het bewegen van een robot, en Act, de uitvoering van een handeling zoals afsnijden van een paprika of overtollig blad. De eerste stap is cruciaal. De meeste energie moet eerst naar de ontwikkeling van sensingtechniek, was de conclusie.

Waarom is sensing het belangrijkste?

Sensing biedt vele toegevoegde waarden die de sector nu onbenut laat. Denk aan het waarnemen van de stand van het gewas, ook boven in de plant waar deze zich juist ontwikkelt. Klimaatbeheersing kan exacter worden door op meer locaties meetgegevens te verzamelen. De scouting van schadelijke insecten wordt geholpen. Ook helpt sensing bij oogstprognoses, dat zou de prijsvorming dienen.

Verder het detecteren van oogstbare vruchten en het juiste oogstmoment. Sensing levert big data op die geld waard zijn voor de tuinder en is een digitale aanvulling of vervanging van de groene vingers. Met de schaal van de huidige glasgroententeelt kan de menselijke waarneming wel hulpmiddelen gebruiken.

Hoe staat het met de komst van oogstrobots?

De bladplukrobot Kompano Deleaf van automatiseringsbedrijf Priva komt dit jaar op de markt. Die is ook door te ontwikkelen voor komkommers. Volgend jaar komt de Cucumber Harvesting Robot in de praktijk. Ook de Strawberry Picking Robot van het Belgische Octinion wordt al getest. Bezoekers van de Accelerator-workshop Glas 4.0 waren het meest onder de indruk van de Australische robottechniek waarmee in boomgaarden kiwi's en mango's kunnen worden geoogst.

Hoe moet het nu verder?

Meer samenwerking tussen hightechbedrijven en de tuinbouwsector is nodig. Verder beseffen de grote telersverenigingen dat ze moeten samenwerken om voldoende te kunnen investeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer