Sense technologie belangrijkste troef robotisering tuinbouw

Sense, het waarnemen voordat robots een handeling kunnen uitvoeren, is nog belangrijker dan de ontwikkeling van robots zelf. Dat was de les uit tweedaagse workshop van het programma Glas 4.0, georganiseerd in opdracht van vier telersverenigingen.

Sense+technologie+belangrijkste+troef+robotisering+tuinbouw
© Priva

Het project Glas 4.0 is bedoeld om disuptieve technologieën als vision, deeplearning, bigdata en robotica toepasbaar te maken voor de glasgroenteteelt. Op 11 en 12 september was in Delft en Bergschenhoek een tweedaagse workshop georganiseerd in opdracht van telersverenigingen Harvest House, DOOR, Van Nature en Best of four. Alle wereldwijd bekende kennis op dit gebied was hier verzameld. Tientallen glastuinders zagen 22 presentaties uit onderzoek en bedrijfsleven.

Daarna waren ze ervan doordrongen dat het niet alleen gaat om de ontwikkeling van een plukrobot waarmee je arbeidskosten kan besparen. In feite gaat het om drie stappen. Sense, het waarnemen in de kas. Daarna Move, het bewegen van een robot, en Act, de uitvoering van een handeling zoals afsnijden van een paprika of overtollig blad. De eerste stap is cruciaal. De meeste energie moet eerst naar de ontwikkeling van sensingtechniek, was de conclusie.

Inzicht

'Sensing biedt vele toegevoegde waarden die de sector nu onbenut laat. Tijdens de workshop kregen de glastuinbouwondernemers het inzicht dat sensing veel waarde kan toevoegen aan de glasgroenteteelt, dat gaat verder dan kostenbesparing', vertelt programmamanager Harry Schmeitz van Glas 4.0 na afloop.

'Sensing biedt vele toegevoegde waarden die de sector nu onbenut laat'

'Denk aan het waarnemen van de stand van het gewas, ook bovenin de plant waar deze zich juist ontwikkeld. Klimaatbeheersing kan exacter worden door op meer locaties meetgegevens te verzamelen. De scouting van schadelijke insecten wordt geholpen. Ook helpt sensing bij oogstprognoses, dat zou de prijsvorming dienen doordat deze veel minder onregelmatig wordt.'

Groene vingers

Verder noemt hij het detecteren van oogstbare vruchten en het juiste oogstmoment. Sensing levert bigdata op die geld waard is voor de tuinder en is een digitale aanvulling of vervanging van de groene vingers.

Met de schaal van de huidige glasgroenteteelt kan de menselijke waarneming wel hulpmiddelen gebruiken. De vier betrokken telersverenigingen hebben de handen ineengeslagen met Glas 4.0 vanuit het besef dat ze alleen te klein zijn om de benodigde investeringen te doen in de verdere ontwikkeling van robotisering in de kassen.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer