%27Provincie+Utrecht+voor+helft+nodig+voor+zonnepanelen%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Provincie Utrecht voor helft nodig voor zonnepanelen'

De productie van hernieuwbare energie vraagt om een andere inrichting van het landschap, want alleen al voor zonneparken is ruimte nodig zo groot als de halve provincie Utrecht.

Hernieuwbare energie wordt in de toekomst overal een vanzelfsprekend onderdeel van onze leefomgeving. Dat is een enorme uitdaging voor Nederland, want een grote hoeveelheid windturbines en zonneparken inpassen in het bestaande landschap zal niet zomaar gaan.

We moeten daarom anders gaan denken over het inrichten van ons landschap zodat we straks een mooie én functionele leefomgeving hebben, betogen ECN en Wageningen UR in een deze week gepubliceerd rapport.

Opgave te groot

'Het ontwerpen van energielandschappen vergt een geheel nieuwe manier van denken. Hernieuwbare energietechnologieën kunnen niet helemaal worden 'ingepast' in het bestaande landschap, daarvoor is de opgave te groot', zeggen de experts van ECN en WUR.

Grootschalige windenergieprojecten en grote zonneparken worden vaak kritisch ontvangen en kunnen niet automatisch op steun van omwonenden rekenen. 'Er moeten geheel nieuwe landschappen worden gecreëerd. Landschappen die door mensen worden gewaardeerd en economisch haalbaar zijn.'

Kleuren en prints

De technologie ontwikkelt zich razendsnel. Er zijn bijvoorbeeld zonnepanelen met kleuren en prints, geschikt als fraai stroomproducerend bouwelement. De ontwerpen kunnen aansluiten bij wat bewoners van een streek in dialoog aan wensen hebben geformuleerd.

ECN en WUR zien mogelijkheden om hernieuwbare energietechnologieën onopvallend te realiseren, bijvoorbeeld verwerkt in geluidsschermen langs snelwegen of juist als 'eyecatcher' bijvoorbeeld in de vorm van een energieopwekkend kunstwerk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer