Tendens van ronde balen naar Big Pack-balen

Wie door de zuidoostelijke staten van Amerika rijdt, komt in aanraking met de landbouw en met country- en bluesmuziek. Nashville is de countryhoofdstad en in Memphis bevindt zich het landgoed Graceland van Elvis Presley.

Tendens+van+ronde+balen+naar+Big+Pack%2Dbalen
© Hendrik Begeman

In Memphis is ook het hoofdkwartier van Krone North America. Algemeen directeur Tommy Jones vertelt dat in het noordoosten de Big M erg populair is. Deze zelfrijdende maaier heeft veel capaciteit en met één druk op de knop gaat de machine snel op transport.

In het zuidwesten van Californië worden veel grootpakpersen verkocht. Daar wordt veel maisstro geperst, wat 's nachts gebeurt omdat het overdag te warm en te droog is. Ook zijn er bedrijven die elf maanden per jaar persen en soms wel tot 40.000 balen per jaar komen.

Efficiënter

Jones constateert een tendens van ronde balen naar grote Big Pack-balen, omdat deze efficiënter te vervoeren zijn. Per maand komen er tussen de twee en twintig containers uit de fabriek van Krone in Spelle (Duitsland) met machines en onderdelen. Vanaf 2018 gaat Krone North America verhuizen naar Shelbyville, in de staat Indiana.

Vanaf Memphis naar het zuiden zijn grote akkerbouwgebieden te zien met meestal sojabonen en katoen. De bevolking is er overwegend zwart. Het is de wereld van de blues, die is ontstaan op de katoenvelden. Dat blijkt onder andere uit het Delta Blues Museum in Clarksdale.

Grote bedrijven

Bij een boerderij zitten drie zwarte mannen te sleutelen aan machines. Voorman Delon vertelt dat hun bedrijf van 30.000 hectare een van de grootste is. Ze telen graan, soja en katoen en hun bedrijf telt 35 trekkers. Kleinere bedrijven beginnen bij 1.000 hectare.

Nabij de Mississippi maakt de akkerbouw plaats voor een meer bosrijke omgeving. Met een lengte van 3.766 kilometer een indrukwekkende rivier.

Discussie

Bij een soort rusthuis voor oude trekkers en materialen discussiëren drie oude mannen over de wereldproblemen en hun eigen presidentsverkiezingen. De algemene stemming is dat ze graag van Obama af willen, maar van de nieuwe presidentskandidaten zijn ze ook niet gecharmeerd. 'Het is kiezen uit twee kwaden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer