Premos+5000+van+Krone+perst+stro+tot+pellets
Nieuws
© Hendrik Begeman

Premos 5000 van Krone perst stro tot pellets

Op een perspresentatie in Hongarije was woensdag de Premos 5000 van Krone in het werk te zien. De machine perst stro tot pellets.

De Premos verstaat de kunst om stroachtig materiaal, zoals stro, hooi, luzerne en soortgelijk materiaal samen te persen tot pellets.

In Zuid-Europese landen en Noord-Amerika is ook veel maïsstro wat voor verwerking in aanmerking komt.

Energie

De pellets zijn te gebruiken als strooisel, veevoer en voor energie in daarvoor geschikte kachels.

Het voordeel van pellets is de geconcentreerdheid waardoor ze veel minder volume innemen en geschikt zijn voor automatische verwerking.

Krone heeft de capaciteit van de Premos beperkt tot 3.000 à 5.000 kilo per uur. Dat houdt in dat de trekker de machine in de kruipversnelling voortbeweegt.

Matrijzenwalsen

De pick-up voert het materiaal naar aanvoerrotor, die het naar de twee matrijzenwalsen voert. Deze verrichten het echte werk en persen het materiaal tot pellets.

Binnen in deze walsen liggen vijzels die de geperste pellets naar een zeeftrommel voeren waar het stof en de pellets worden gescheiden. Het stof valt op de grond en de pellets komen in de bunker.

Winter

Naast het werk in het veld, kan de Premos ’s winters ook door loonwerkers worden gebruikt om er mee van klant naar klant te trekken.

Het pelletiseren en voortbewegen van de machine vraagt een trekker ongeveer 400 pk.

Hendrik Begeman

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer