NAK+verlaagt+meer+pootgoed+in+klasse
Nieuws
© Nieuwe Oogst

NAK verlaagt meer pootgoed in klasse

De NAK heeft in de nacontrole tot nu toe met 21,5 procent een hoger percentage pootgoed in klasse verlaagd dan gemiddeld.

Het verlagingspercentage van 21,5 procent heeft betrekking op nog maar 3,4 procent van het te onderzoeken oppervlakte. 'Het is wel de indicatie dat het uiteindelijke verlagingspercentage in de nacontrole dit seizoen hoger zal zijn dan voorgaande jaren', aldus de keuringsdienst.

De eerste resultaten van de nacontrole is een tegenvaller voor de pootgoedsector. Hoe meer verlagingen in klasse, des te lager de prijs die de telers en de handelshuizen ontvangen. In de voorgaande vier jaren schommelde het percentage tussen de 6,7 en 14,8 procent.

De bemonstering voor de nacontrole van het pootgoed verloopt goed. De buitendienst van de NAK had tot begin deze week 3.417 monsters (683.400 knollen) genomen. Dit is naar verwachting 14 procent van het totaal te onderzoeken aantal knollen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  15° / 6°
  30 %
Meer weer