Verdubbeling+van+duurzame+energieprojecten
Nieuws
© Archief

Verdubbeling van duurzame energieprojecten

Het aantal projecten om duurzame energie op te wekken, is verdubbeld. Een recordaantal van 4530 projecten krijgt geld uit de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+).

Dat is een verdubbeling ten opzichte van de vorige ronde afgelopen najaar (2.197 projecten) en een verviervoudiging ten opzichte van de voorjaarsronde 2016 (986), meldt het ministerie van Economische Zaken

De projecten met opgewekte elektriciteit uit zonnepanelen zijn koploper met 2,8 miljard euro. Het ministerie ondersteunt duurzaam opgewekte energie uit zon, wind, water, geothermie en biomassa in Nederland via deze SDE+ ronde met maximaal 5,8 miljard euro.

'Technologieën om elektriciteit uit zonlicht op te wekken, hebben een steeds lagere kostprijs. Het is goed om te zien dat mede als gevolg daarvan de bijdrage van zonnestroom aan de Nederlandse energieproductie duidelijk is toegenomen,' reageert minster Henk Kamp.

Aandeel

Als alle projecten gerealiseerd worden, zorgen zij voor een productie van 21,4 petajoule (PJ) per jaar bij aan de Nederlandse energievoorziening. Dit komt overeen met een bijdrage van 1,1 procentpunt aan het aandeel hernieuwbare energie.

Nederland heeft in het Energieakkoord een aandeel van veertien procent hernieuwbare energie als doel in 2020 en zestien procent in 2023 afgesproken. Voor deze ronde van de SDE+ was voor bijna 7,1 miljard euro aan projecten ingediend.

Lage kosten

De SDE+ prikkelt aanvragers om projecten voor een zo laag mogelijke subsidie in te dienen. Het totale budget van de SDE+ (twaalf miljard euro) is dit jaar met drie miljard euro verhoogd ten opzichte van 2016.

In totaal is er met de SDE+ rondes, inclusief wind op zee vanaf 2008 tot en met 2017 aan circa 29.500 projecten subsidie toegekend. Bijna een kwart van deze projecten is inmiddels gerealiseerd, 62 procent is in de ontwikkelings- of bouwfase. Bij 14 procent van de projecten waarvoor een subsidiebeschikking is afgegeven, is geconcludeerd dat realisatie niet mogelijk bleek. Deze beschikkingen zijn vervolgens ingetrokken.

Ook in het najaar kunnen bedrijven en (non-profit) instellingen gebruik maken van de SDE+ regeling. De inschrijving is geopend van 3 oktober tot 26 oktober. Er is voor de projecten zes miljard euro beschikbaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  60 %
Meer weer