Veel vraag subsidie hernieuwbare energie

De eerste helft van dit jaar is ruim twee keer zoveel subsidie aangevraagd voor hernieuwbare energieprojecten, zoals zonne- en windenergie, dan beschikbaar was. Het kabinet komt daarom met 1 miljard euro meer over de brug voor de rest van het jaar.

Veel+vraag+subsidie+hernieuwbare+energie
© Douwe Korting

Het geld was voor de komende jaren al begroot voor hernieuwbare energie, aldus het ministerie van Economische Zaken dinsdag.

Voor 2016 is daarmee in totaal 9 miljard euro subsidie beschikbaar voor projecten binnen de SDE+-regeling, exclusief de aanleg van het windpark Borssele voor de Zeeuwse kust.

Alle hoeken

'Het is goed om te merken dat men uit alle hoeken van de samenleving een bijdrage wil leveren. Van mkb'ers tot lokale energiecoöperaties, van agrariërs tot industriebedrijven', aldus minister Henk Kamp.

'Door nu subsidie eerder beschikbaar te stellen, kunnen meer projecten doorgang vinden.'

2023

Volgens Kamp wordt daardoor weer een belangrijke stap gezet om ervoor te zorgen dat in 2023 16 procent van alle energie hernieuwbaar is.

Milieuorganisatie Greenpeace is blij met de ontwikkelingen en spreekt over een spectaculaire groei. 'De omslag naar schone energie gaat nu echt als een speer. In dit tempo komt er in 2016 zo'n 2,7 procent aan schone energie bij.'

Afspraken voor 2030

Om te voorkomen dat de 'inhaalrace' na 2023 stilvalt, moeten er echter wel snel afspraken komen voor 2030, benadrukt Greenpeace.

'Alleen zo komen we als Nederland van kolen, olie en gas af en roepen we klimaatverandering een halt toe.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer