Populatie otters groeit nauwelijks

Het aantal otters in Nederland is het afgelopen jaar nauwelijks toegenomen en stabiliseert zich rond naar schatting tweehonderd dieren. Ook is er sprake van een langzaam voortschrijdende inteelt.

Populatie+otters+groeit+nauwelijks
© Wikipedia

Dat blijkt uit de jaarlijkse monitoring van Loek Kuiters en Arjen de Groot van Wageningen Environmental Research in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Al sinds het begin van de monitoring in 2002, toen de eerste groep otters werd uitgezet in Nationaal Park Wieden-Weerribben, worden uitwerpselen en dood gevonden otters verzameld voor DNA-onderzoek. De afgelopen winterperiode 2016/2017 zijn ruim 1.100 uitwerpselen verzameld in leefgebieden in Friesland, Overijssel, Drenthe, Groningen, Flevoland, Gelderland en Zuid-Holland.

Genetische variatie

Uit de resultaten blijkt dat de genetische variatie in de Nederlandse otterpopulatie van jaar tot jaar wat fluctueert. Belangrijk is dat dit genetisch materiaal zich ook mengt, stellen de onderzoekers. Alleen dan blijven nieuwe genen ook duurzaam behouden.

Afgelopen jaar nam de totale genetische variatie, die eerder achterbleef ten opzichte van de totale populatie, duidelijk toe. Dit suggereert een betere menging van de aanwezige genotypen.

Populatieomvang

Verder blijkt dat voor het eerst in jaren de populatie nauwelijks te zijn gegroeid. De totale omvang van de populatie wordt nu geschat op circa tweehonderd dieren. De kernpopulatie in De Wieden-Weerribben omvat zo'n tachtig dieren.

Het huidige verspreidingsgebied verdicht zich vooral en breidt zich slechts mondjesmaat uit. Meest opvallend was een sterke toename van het aantal individuen in Drenthe. Verder viel op dat de oudste wijfjes in zowel de Weerribben als De Wieden, inmiddels ruim tien jaar oud, nog steeds in leven bleken.

Sterfte

Het aantal doodvondsten was in 2016 met circa vijftig dieren (ongeveer een kwart van de populatie) opnieuw hoog, melden de onderzoekers verder. Deze relatief hoge mortaliteit is de belangrijkste reden waarom verdere groei stagneert.

Als oorzaken wijzen Kuiters en De Groot op sterfte door verkeer en als ongewilde bijvangst in visnetten. Dit moet worden beteugeld, wil de populatie op termijn kunnen groeien naar een omvang die als duurzaam kan worden aangemerkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer