Natuurorganisaties: 'Stop met afschieten roeken'

Natuurorganisaties willen dat de ontheffing voor het afschieten van roeken in Zuid-Holland wordt ingetrokken.

Natuurorganisaties%3A+%27Stop+met+afschieten+roeken%27
© Archief

Op dinsdag 15 augustus buigt de rechter zich over de beroepsprocedure die de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland samen met vijftien lokale natuurorganisaties heeft aangespannen tegen een ontheffing van de provincie Zuid-Holland voor het afschot van roeken.

De provincie wil het schieten van roeken toestaan om schade aan landbouwgewassen te voorkomen. Maar volgens de natuurorganisaties is de roek in Zuid-Holland, met 850 broedparen, een schaarse vogel. Het ras zou beschermd moeten worden.

Schade

Natuurorganisaties menen dat de omvang van de schade die roeken aanrichten zeer beperkt is. De bezwaarmakers vinden daarom dat het vergoeden van deze incidenteel optredende schade een betere oplossing is.

De roek is een kraaiachtige vogel die volgens Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland slechts op een beperkt aantal plekken in Zuid-Holland voorkomt. Roeken kunnen schade aan de landbouw aanrichten doordat zij soms mais, granen of fruit opeten of aanpikken.

Roekenpopulatie slinkt

Daar tegenover staat dat roeken ook positieve effecten hebben voor de landbouw doordat zij insecten eten die schade aan landbouwgewassen aan kunnen richten. Op landelijk niveau gaat de roekenpopulatie achteruit, uit onderzoek is gebleken dat afschot hier één van de oorzaken van is.

De natuurorganisaties vinden dat de provincie afschot in Zuid-Holland, zelfs als dit maar een klein aantal roeken betreft, ten onrechte toestaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer