LTO+neemt+initiatief+vervolg+Actieplan+Stalbranden
Nieuws
© @NWolterink

LTO neemt initiatief vervolg Actieplan Stalbranden

Het ligt volgens LTO Nederland voor de hand dat het vervolg op het Actieprogramma Stalbranden zich met name richt op brandveiligheid van bestaande stallen.

'Wij zullen als LTO initiatief nemen om te komen tot zo'n vervolg.', aldus Mark Tijssen, LTO Nederland portefeuillehouder Veiligheid. 'Daarbij zullen de diverse sectoren direct het voortouw moeten nemen.'

Staatssecretaris Martijn van Dam stuurde woensdag de evaluatie van het Actieplan Stalbranden 2012-2016 naar de Tweede Kamer. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit schreven het rapport.

Zij bevestigen de analyse van Brandweer Nederland dat de branden uitsluitend plaatsvinden in stallen gebouwd voor 1 april 2014. Vanaf die datum worden er door het Bouwbesluit strengere eisen gesteld aan brandveiligheid.

Preventie

LTO Nederland onderschrijft de belangrijkste conclusies van het rapport Evaluatie Actieplan Stalbranden en stelt preventie voorop. 'Preventie begint met goede periodieke keuringen van elektrische systemen', aldus Tijssen. 'In kwaliteitssystemen die sectoren gebruiken gaan we dat regelen.'

Omdat door de eisen in het Bouwbesluit nieuwe stallen brandveiliger zijn dan oude stallen, ligt het volgens hem voor de hand dat het vervolg op het Actieprogramma Stalbranden zich met name richt op brandveiligheid van bestaande stallen.

Maatregelen

In het rapport adviseren de onderzoekers in te zetten op maatregelen als periodieke elektrakeuringen, detectiesystemen in technische ruimtes en bliksemafleiders.

'We zetten er vol op in om de elektrakeuringen op te nemen in kwaliteitssystemen van de sectoren. Dat moet op korte termijn gereed zijn', aldus Tijssen. 'En er moet duidelijkheid komen over welke andere maatregelen daadwerkelijk de brandveiligheid voor dieren in stallen vergroten.'

Risico

Naast fysieke maatregelen blijft het vergroten van het bewustzijn van veehouders belangrijk om brandveiligheid te bevorderen. LTO wil het aantal stalbranden en dierlijke slachtoffers terugbrengen, maar het risico zal nooit nul zijn.

Sectoren hebben volgens LTO ook te maken met andere eisen aan de inrichting van stallen. Zo worden centrale luchtkanalen toegepast om de verplichte ammoniakreductie te bewerkstelligen. Dat kan extra risico's met zich meebrengen als er toch brand uitbreekt in stallen. 'We zullen bij het realiseren van brandveiliger stallen ook hiernaar moeten kijken', zegt Tijssen.

Vervolgaanpak

Staatssecretaris Martijn van Dam kondigde woensdag extra maatregelen af en wil het Actieplan voortzetten.
Ook LTO wil een vervolgaanpak om de brandveiligheid te vergroten. Ook onderzoek naar wat er precies mis gaat bij elektra moet aandacht krijgen volgens LTO.

Het Actieplan Stalbranden is een initiatief van door LTO Nederland, de Dierenbescherming, de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR), het Verbond van Verzekeraars, BZK en EZ.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
Meer weer