Verzekeraars+willen+extra+inspecties+stallen
Nieuws
© brandweer

Verzekeraars willen extra inspecties stallen

Nederlandse verzekeraars overwegen extra risicocontroles bij veehouderijbedrijven uit te voeren. Aanleiding vormen de recente stalbranden waarbij een groot aantal dieren om het leven is gekomen, meldt het Verbond van Verzekeraars.

De verzekeringsmaatschappijen willen met deze actie een bijdrage leveren aan het voorkomen van schade en dierenleed. Er zijn al verzekeraars die standaard periodieke inspecties uitvoeren bij veehouderijen. Daar staan deze nieuwe controles los van, aldus de koepelorganisatie van de verzekeraars.

De verzekeraars willen tijdens een extra inspectieronde de belangrijkste risico's bij veehouderijen tegen het licht te houden. Zo ontstaan veel stalbranden door problemen met de elektra. Het Verbond van Verzekeraars meldt dat zijn leden daar veel kennis over hebben, waardoor ze kunnen bijdragen aan het voorkomen van stalbranden.

Samen met de Dierenbescherming, de brandweer en LTO Nederland zetten verzekeraars zich al langere tijd in om het (brand)risicobewustzijn bij veehouderijbedrijven te vergroten. Zo is er een gezamenlijke checklist opgesteld met belangrijke preventietips om stalbranden te voorkomen.

Toename stalbranden

De afgelopen maand waren er vier stalbranden. Woensdag vloog in Swifterbant een schuur met 40.000 kippen in brand en begin deze week was er een grote brand bij een veehouder in Agelo, waarbij honderden varkens en biggen omkwamen. Eerder brandde een varkensstal in Erichem af, waar 20.000 varkens omkwamen. Een brand in Nederweert kostte 76.000 kippen het leven.

Uit cijfers van Brandweer Nederland blijkt dat de afgelopen jaren het aantal stalbranden is toegenomen. In 2014 gingen 29 stallen in vlammen op, in 2015 31 en vorig jaar 47. Daarbij kwamen 370.000 dieren om het leven. In de varkenshouderij waren dat er in 2012 zes, in 2013 negen, in 2014 zes, in 2015 vijf en in 2016 acht. In de periode voor het actieplan (2005-2009) ging het om bijna vijftig stalbranden per jaar.

Onderzoek

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak van de branden. 'Eén keer is een incident, twee keer een stalbrand is toeval, maar daarna spreek je van een patroon. Daarom roepen wij op om onafhankelijk onderzoek naar de onderliggende oorzaak te doen', zegt voorzitter Ingrid Jansen.

De POV-voorzitter vindt een door de brandweer vastgestelde oorzaak te weinig zeggen. 'Is kortsluiting het gevolg van knaagdieren die elektriciteitskabels hebben aangevreten, dan kunnen we het aantal stalbranden terugdringen door in te zetten op een betere aanpak van ongedierte. Was het kortsluiting door slechte bedrading, dan kunnen we daar actie op ondernemen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer