Tientallen boeren dupe van diefstal afsluiter mestbassin

Dieven hebben het voorzien op afsluiters van mestbassins in de Drentse gemeente Borger-Odoorn. 'Ze gaan alles bij langs, ik kan zo wel tien tot twintig namen noemen van boeren in de regio waarvan de afsluiter de afgelopen twee weken is gestolen', geeft gedupeerde akkerbouwer Erik Huizing uit Buinen aan. De politie geeft de boeren de tip de afsluiters te merken.

Tientallen+boeren+dupe+van+diefstal+afsluiter+mestbassin
© Harry Tielman

Ook bij teler Roelof Pott uit Borger was het raak. Hij is maandagochtend nog steeds bezig om de mest op te ruimen die vrijdagochtend vroeg uit het mestbassin stroomde. Het is de derde keer dit jaar dat dieven een afsluiter meenemen van zijn nieuwe mestbassin.

Een medewerker van Queens Graszoden tipte hem over de diefstal. 'Hij reed over de weg en zag allemaal mest wegstromen.' Het hele weekend was hij met drie medewerkers in touw om de mest op te ruimen. ' Ik schat dat we inmiddels zo'n 120 tot 150 kuub mest hebben opgezogen. De schade bedraagt inmiddels duizenden euro's.'

Sporen wissen

Volgens Pott hebben de dieven een tussenafsluiter meegenomen en de hoofdafsluiter daarna losgedraaid om sporen te wissen. 'Hier word je niet vrolijk van. Het is een nieuw mestbassin, maar als het zo moet, dan gaat de lol er snel af.'

Pott wil overstappen op afsluiters van kunststof die volgens hem al in de handel zijn. 'Deze zijn iets duurder, maar minder diefstalgevoelig.' Eerder had hij een camera bij het bassin hangen, maar die had hij vanwege de begroeiing weggehaald.

Akkerbouwer Huizing noemt de diefstal 'heel vervelend'. 'Zeker wanneer er mest uit het mestbassin loopt. Als boer zit je daar ook niet op te wachten. Naast schade, hebben we te maken met heel krappe gebruiksnormen voor de mest. En de mest die wegstroomt, ben je dan voor een groot deel kwijt. Hoe los je dat op met de RVO?'

Merken

Huizing kreeg van de politie de tip om afsluiters te merken. 'Vaak worden de dieven niet op heterdaad betrapt, en is het lastig te bewijzen of ze het gedaan hebben. Door de postcode erin te graveren kunnen de daders wellicht eerder opgepakt worden. De politie is er nu serieus mee bezig. Ze zijn meer in het veld.'

Waterschap Hunze en Aa's roept boeren op goed op te letten of ze iets zien bij de mestsilo. Volgens het waterschap zijn er bij zeker vier boeren afsluiters gestolen. 'We verwachten echt niet van een ondernemer dat hij 24 uur per dag zijn mestsilo inspecteert. Het gaat om een stukje bewustwording. Dat er onverlaten zijn die op zoek zijn naar afsluiters. Wanneer de mest wegstroomt is het heel vervelend voor de boer, maar ook voor de kwaliteit van het water', stelt woordvoerder Marco Bos.

Pott geeft aan dat ook jagers extra alert zijn: 'Ze jagen 's nachts met lichtbakken op vossen en houden de omgeving goed in de gaten.'

Twenterand

Ook in de gemeente Twenterand zijn er dieven actief die het gemunt hebben op de afsluiters. Bij Bert Smelt uit Vriezenveen werden vorige week drie exemplaren gestolen. Hij had geluk dat er niet zoveel mest in zijn bassin stond.

Smelt: 'Anders heb je gelijk te maken met een natuurramp. De mest stroomt overal heen en komt natuurlijk in de grond en het water terecht. Dat is ons gelukkig bespaard te blijven.'

Kunststof afsluiters zijn voor hem mogelijk ook een optie: 'Ik ga daar eens naar kijken. Als dat diefstal in de toekomst kan voorkomen, is dat het misschien wel waard.'

De politie onderzoekt de diefstallen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  30 %
Meer weer