Graanoogst: race tegen de klok en Buienradar

De regen trok dinsdag langzaam over het land. In het noorden van het land haalden de akkerbouwers tot circa 16.30 uur met man en macht het graan binnen. De oogst was een race tegen de klok en Buienradar.


Het graanontvangststation van Agrifirm in het Drentse Spijkerboor is maandagavond tot 22 uur open geweest en dinsdag vanaf 8.00 uur. 'Om half negen waren de eerste boeren al weer hier. Sommigen boeren zijn die avond er voor tot rond middernacht doorgegaan met maaidorsen en 's morgens om tien uur weer begonnen', vertelt de monsternemer.

Het is dinsdag een race tegen de klok. Of tegen Buienradar, want rond 16 uur gaat het in Noord-Drenthe regenen. Het is daarom bij de graanontvangst een komen en gaan van akkerbouwers met wagens vol met graan. Met chauffeur van de shovel is continu bezig om ruimte te maken voor de volgende kieper of met het laden van een grote vrachtwagen.

Vochtgehalte

Het vochtgehalte van de partijen graan schommelt veelal tussen de 14 en 16 procent. De meeste boeren komen daardoor uit op een daggemiddelde van rond de 15 procent. In dat geval zijn er bij Agrifirm geen droogkosten van toepassing en blijft het gewichtsverlies voor de teler beperkt.

Met een capaciteit van 5 hectare in 2,5 uur moet het net lukken voor de regen

Akkerbouwer Alex Houwing uit Eexterveen is dinsdagmiddag als loonwerker met zijn combine bezig voor Albert Houwing uit Annen, een ver familielid, op 10 hectare groot perceel gerst. Het land ligt op nog geen 500 meter van de graanontvangst in Spijkerboor.

'De combine heeft een capaciteit van ongeveer 5 hectare in 2,5 uur. Het moet net lukken voor de regen. Het is een mooi lang perceel, ruim een kilometer lang. Je kunt hier wel meters maken', zegt Houwing, die zijn laatste eigen graan maandag heeft geoogst.
z

14 procent vocht

De combine heeft Houwing gebruikt gekocht en heeft ruim 2.800 uur gedraaid. 'Voor en achter stuift het mooi, dan weet je dat het graan droog is. Het meeste komt binnen met rond de 14 procent vocht.'

Met de combine vindt de Drentse akkerbouwer prachtig werk. 'Het graan gaat er voor in en komt er achter weer uit. Op een dag zo'n 20 hectare. Op dit perceel is met één baan de graantank ongeveer vol. Ik denk dat de opbrengst uitkomt op zo'n 7 ton per hectare.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  16° / 11°
  90 %
Meer weer