Graankubus+Escher+verrijst+in+Bildtse+wintertarwe
Nieuws
© Freelancer

Graankubus Escher verrijst in Bildtse wintertarwe

Beeldend kunstenaar Henk Rusman maakte als proef een Escher-kubus in de wintertarwe van akkerbouwer en dorpsgenoot Jan Hoogland in Oudebildtzijl.

Rusman wil volgend jaar met verschillende kunstenaars meer tekeningen realiseren bij meerdere boeren in het Bildt. De kunstenaar wil hiermee aandacht vestigen 'op het Bildt als bijzonder woon- en akkerbouwgebied en een ode brengen aan het artistieke werk van M.C.Escher.'

Rusman had al veel langer het idee om wat met kubussen te doen in graanvelden. Maar tot nu toe kon hij daarvoor nog geen akkerbouwer vinden. 'Ik heb het voorgesteld aan bevriende akkerbouwers, zij stonden niet te popelen en vreesden opbrengstverlies.'

Aardappelweken

De Bildtse Aardappelweken en de Culturele Hoofdstad Leeuwarden 2018 vormen volgens de kunstenaar een mooie aanleiding. 'Bovendien is volgend jaar in het Fries Museum ook een grote tentoonstelling met werken van M.C.Escher. Je hebt hiermee een prachtige publiekstrekker erbij.'

De tekening is geïnspireerd op de 'onmogelijke kubus van Escher'. Maurits Cornelis Escher was een Nederlandse kunstenaar, die bekend is om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën, waarin hij vaak speelde met wiskundige principes.

Graancirkels

Het Bildtse landschap leent zich volgens de kunstenaar uitstekend voor tekeningen van Escher. 'We kennen de graancirkels, dit zijn de graankubussen. Het is geometrisch abstract en dat past uitstekend in het gecultiveerde strakke landschap van Het Bildt.'

Vorige week maakte hij met toestemming van de boer het kunstwerk aan de Nieuwebildtdijk. 'Dat ging via stukjes touw en de stelling van Pythagoras, waarbij we haakse hoeken hebben uitgezet.' Een leermoment is dat het kunstwerk vanaf de straat en de dijk niet opvalt. 'Het is te ver weg, zodat je geen duidelijke structuur ziet. '

Landschapsbeleving

Maar Rusman ziet daarom ook mogelijkheden om volgend jaar met heteluchtballonnen boven de Esher-werken in de wintertarwe te vliegen. 'Dat draagt goed bij aan de landschapsbeleving.'

Akkerbouwer Jan Hoogland heeft zijn medewerking voor volgend jaar al aan de kunstenaar toegezegd. 'Ik wil de kunstenaar een podium bieden om zijn kunsten te vertonen. Het is een grappig project. Dit kun je proberen, zonder dat er blijvende schade in de granen is. Je kunt het bij wijze van spreken vergoeden met een etentje. Bovendien vind ik het mooi, het is abstract en geen geklieder.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer