Graanoogst+in+zuiden+vroeg%2C+rest+van+land+normaal
Nieuws
© Han Reindsen

Graanoogst in zuiden vroeg, rest van land normaal

Uit een tussenstand van Agrifirm blijk dat de graanoogst in Zuid-Nederland vroeg is en in de rest van het land op een normaal tijdstip.

De verschillen in Nederland zijn groot, blijkt uit cijfers van Agrifirm. In Overijssel moet nog 90 procent worden geoogst, terwijl in Zuid Nederland 90 procent al geoogst is.

Afgelopen woensdag is er volop geoogst, maar begin van de avond lag het dorsen weer stil door regen. Wachten is nu op droog weer, want de meeste tarwe en – gerstpercelen zijn oogstrijp.

De kwaliteit blijft goed al zijn de hectolitergewichten wat gedaald. 'Het is niet ongewoon dat tarwe die later binnenkomt wat lagere hectolitergewichten heeft. De regen van de afgelopen dagen kan nog verdere invloed hebben op de hectolitergewichten, maar dat is afwachten', aldus Agrifirm.

Zomergerst

De oogst van zomergerst is nog maar net begonnen. Ook in de zuidelijke provincies moet er hier en daar nog een perceel zomergerst worden geoogst. De kwaliteit van de zomergerst lijkt voor alsnog goed. Bij percelen met doorwas kan apart oogsten nodig zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer