Al wil je een Hollands ei, je krijgt het niet

Het debacle met fipronil als luizendoder in de pluimveehouderij groeit uit tot een gigantisch economisch drama.

Al+wil+je+een+Hollands+ei%2C+je+krijgt+het+niet
© Ruud Ploeg

Probeer deze dagen maar eens een eitje te bestellen in een bedrijfsrestaurant, hotel of andere horecagelegenheid. Grote kans dat de schaal voor de eieren leeg is. De Duitse supermarktreus Rewe maakte donderdag als eerste bekend geen eieren meer uit Nederland te verkopen.

Supermarktbedrijven, restauranthouders en andere eindverkopers willen hun klanten en gasten simpelweg niet confronteren met de geringste vraagtekens of onduidelijkheid over de voedselveiligheid van de producten die ze verkopen.

Is er een alternatief – eieren uit andere landen – dan wordt daarnaar gezocht. Is dat alternatief er niet zo snel, dan blijven de schappen maar even leeg. Dat alle verdachte eiproducten uit de handel zijn gehaald en de aangeboden eieren 100 procent veilig zijn, is nauwelijks relevant.

Heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) schade veroorzaakt door extreem onhandig te communiceren door het halfbakken advies om even geen eieren te eten? Absoluut. Was de schade anders ook ontstaan? Ongetwijfeld. De economische schade op de markt is vermoedelijk tig keer groter dan de directe schade van de te vernietigen producten.

Zelfs de klant die een lekker Hollands eitje wil, krijgt het niet, omdat de verkoper niet wil dat je in zijn huis erover nadenkt of de aangeboden producten veilig zijn. Voedselmakers hebben te maken met een nultolerantie. Dat weten we en dat blijkt hier opnieuw.

De belangrijkste les die de sector hieruit kan trekken, is door intern te checken en dubbelchecken hoe het nog veiliger kan. De tucht van de markt is keihard.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer