Geen boer laat traan om vertrek van Van Dam

Martijn van Dam keert na het zomerreces niet terug als staatssecretaris. Per 1 september start hij als bestuurder bij de NPO. Van Dam zat ruim anderhalf jaar op Economische Zaken. Een portefeuille die hij met energie invulde, maar die gevoelsmatig nooit echt de zijne werd.

Geen+boer+laat+traan+om+vertrek+van+Van+Dam
© Ruud Ploeg

Zijn finest moment beleefde Van Dam op twee bijeenkomsten van LTO. Hij slaagde erin om twee overvolle zalen met boeren die vol rancune en vragen zaten, ervan te overtuigen dat de sector geen andere keuze had dan zelf tot fosfaatreductie te komen en daarmee de derogatie te redden.

Dit volgde op het dieptepunt in de bewindsperiode. Dat Brussel het fosfaatrechtenstelsel van zijn voorganger Dijksma afschoot in aanvankelijke opzet, wordt hem door vriend en vijand aangerekend. Hij had meer en vooral eerder zelf moeten doen.

Slechts weinigen in de agrarische sector zullen Van Dam missen. 'Ik zit hier niet voor de boeren', liet hij zich tijdens een interview eens ontvallen. Hij bedoelde het anders dan dat het door NRC is opgeschreven, maar het typeerde de gevoelsmatige binding die hij had met de sector.

Zijn voorgangers pakten dat slimmer en met meer empathie aan. Dat resulteerde in meer draagvlak voor het beleid en een hoger waarderingscijfer. Van Dam kreeg dit voorjaar een 3,6 van boeren in een peiling van AgriDirect. Dijksma (5,4) en Bleker (6,8) konden op meer sympathie rekenen.

Van Dam wordt vanuit de boerenorganisaties verweten dat hij op veel dossiers zeer zuinigjes openstond voor aanbevelingen die sturend beleid praktisch uitvoerbaarder maken. Hij verschool zich veelvuldig achter juridische adviezen. Kan niet of wil niet, was de vraag die vaak bleef hangen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer