VLOG%2Dvoer+melkvee+en+geiten+hip
Nieuws
© Jan van Liere

VLOG-voer melkvee en geiten hip

Verschillende mengvoerproducenten en andere voerleveranciers stappen in de vraag vanuit Duitsland naar GMO-vrije melk. Enkele Nederlandse zuivelverwerkers start met de productie van deze zogenaamde VLOG-melk. Deze maand start FrieslandCampina met een pilot.

Deze pilot loopt in de buurt van Born en Workum. Ook andere melkverwerkers experimenteren met VLOG-gecertificeerde melk. Duynie laat weten dan alle te leveren co-producten die in Nederland worden vermarkt, GMO-vrij zijn. Veel van deze producten zijn afkomstig uit Europa en daarmee GMO-vrij.

'Anders dan bij bijvoorbeeld GMO-vrij geteelde soya zijn producten zoals Bierbostel standaard GMO-vrij leverbaar, dit zal niet leiden tot extra prijsverhogingen voor klanten', aldus directeur Kai Kikkers van Duynie Nederland.

GMO-vrij mengvoer

Heel wat mengvoerproducenten kunnen nu ook VLOG-mengvoer produceren. Zo ook Agruniek Rijnvallei. Eind juli hebben de eerste klanten-rundveehouders voer met het VLOG-certificaat ontvangen van AgruniekRijnvallei (AR). De afgelopen tijd is de fabriek in Winterswijk klaargemaakt om rundvee- en geitenvoer volgens de VLOG-standaard te kunnen leveren. Inmiddels is het certificaat binnen en draait de fabriek op volle toeren en levert zowel voor AR als Vitelia GMO-vrij voer.

De VLOG-standaard is voor AgruniekRijnvallei niet helemaal onbekend. Al een aantal jaar levert AR voer met het VLOG-certificaat aan pluimveehouders. Sinds kort kunnen dus ook de rundvee- en geitenhouders hiervoor terecht bij AR.

Hiermee anticipeert AR op de vraag vanuit de zuivelindustrie naar melk van koeien die gevoerd worden met voer vrij van gentechnieken. Rundveehouders die de keuze maken voor het produceren van melk met GMO-vrij voer ontvangen een extra toeslag op de melk.

Hoewel de VLOG-melk in Nederland nog in een pilot-fase verkeert, zijn er wel signalen dat de vraag naar VLOG-producten verder toeneemt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer