Druppelirrigatie+is+ook+precisielandbouw
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Druppelirrigatie is ook precisielandbouw

Druppelirrigatie is meer dan alleen nauwkeuring toedienen van water. In combinatie met het toedienen van meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en plantversterkende middelen is het een mooie vorm van precisielandbouw.

Dat bleek donderdag tijdens een bezoek aan drie deelnemers van het pilotproject druppelirrigatie in Drenthe. Druppelirrigatie biedt kansen om het zoetwaterverbruik te beperken door heel gericht en precies water toe te dienen.

Door via de slangetjes ook meststoffen toe te dienen is het mogelijk om de emissie van mineralen naar grond- en oppervlaktewater te voorkomen. Dit jaar is in het kader van het project ook gekeken naar de mogelijkheden om gewasbeschermingsmiddelen en plantversterkende middelen toe te dienen.

Bijdragen

'In de ambitie Plantgezondheid 2030 van LTO Nederland staat dat Nederlandse akkerbouwers en tuinders in 2030 alleen nog producten telen zonder emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het milieu', zegt Projectleider Jacob Dogterom van Delphy. 'Druppelirrigatie kan daaraan bijdragen.'

Dogterom wijst erop dat telers groene middelen vaker moeten toepassen dan chemische middelen voor hetzelfde effect. 'Toedienen via druppelirrigatie zou een mogelijkheid kunnen zijn.'

Gewasbeschermingsmiddelen toedienen in de bodem vraagt nog wel om nader onderzoek.

Een druppelirrigatiesysteem kan draaien op zonnepanelen. De continuïteit is groter dan met een dieselmotor en het scheelt CO2.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 12°
  50 %
Meer weer