Advies+tegen+Ramularia+verfijnd
Nieuws
© Agrifirm

Advies tegen Ramularia verfijnd

Agrifirm heeft in samenwerking met fabrikanten een fungicidenproef tegen Ramularia aangelegd in het Drentse Buinerveen. De duidelijke resultaten leiden tot een verfijning van het advies.

Gedurende het groeiseizoen van 2016 werden gersttelers in het noordoosten van het land onaangenaam verrast door zware Ramularia-aantasting in gerstpercelen. Tot 2016 was Ramularia nooit een probleem in de gerstteelt, maar in dat jaar bleek dat de fungiciden die waren gebruikt, onvoldoende werking hadden op deze schimmel.

Op basis van deze ervaringen heeft Agrifirm het advies voor 2017 aangepast. Op T2 is het middel Alternil toegevoegd naast de standaardmiddelen Skyway en Bontima.

Advies toetsen

In Buinerveen heeft Agrifirm in samenwerking met fabrikanten een fungicidenproef aangelegd. Enerzijds om dit nieuwe advies te toetsen en anderzijds worden er verschillende nieuwe middelen getoetst die wachten op een toelating in granen.

Tijdens een rondgang over het veld waren de resultaten van de proef duidelijk zichtbaar, zegt Agrifirm. De nieuwe middelen komen in de proef duidelijk naar voren. Verder blijkt de toevoeging van Alternil een verantwoorde keuze te zijn geweest.

De beoordeling en de uiteindelijke opbrengsten van de proef worden deze herfst gebruikt als basis voor het advies voor 2018.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  20° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer