Boost+voor+natuurinclusief+boeren+in+Noord%2DNederland
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Boost voor natuurinclusief boeren in Noord-Nederland

NoorderlandMelk en Boerengilde willen de natuurinclusieve landbouw in Noord-Nederland een boost geven. Zij hebben Stichting Natuurlijk Melken 2050 opgericht om hiernaar verder onderzoek te doen.

De provincies Fryslân, Groningen en Drenthe steunen het project ieder met 36.300 euro. Zuivelcoöperatie NoorderlandMelk steekt 121.000 euro in de verduurzaming van de melkveehouderijsector.

Bodemvruchtbaarheid

Onderzoek wordt gedaan naar onder andere de kwaliteit van melk en bodemvruchtbaarheid, maar ook naar de bedrijfsvoering op het boerenerf. Daarnaast loopt er al een onderzoek naar nieuwe verdienmodellen in de natuurinclusieve melkveehouderij.

Volgens voorzitter Adrian Langereis van Stichting Natuurlijk Melken 2050 is het van belang dat de agrarische ondernemer meer oog krijgt voor biodiversiteit en zichtbaar maakt wat er al gebeurt.
'In Noord-Nederland zitten wij vrij royaal in de grond. Natuurlijk moet je als bedrijf gras blijven produceren om de kostprijs te halen. Maar er is ruimte genoeg om ook te kijken naar natuurinclusieve vormen als mozaïekbeheer.'

De stichting wil natuurinclusieve landbouw met een combinatie van weidegang meer borgen en certificeren. Duurzaamheidplannen vragen erom, stelt Langereis. 'Met een certificatie wordt het gemakkelijker om GLB-geld te ontvangen of met groenfinanciering zaken op te pakken.'

Collectieven

De stichting denkt dat met name boeren die buiten het agrarisch natuurbeheer van de gebiedscollectieven vallen, hier voordeel bij hebben. 'Zij zitten in een soort niemandsland, terwijl de maatschappelijke druk wel op de sector ligt. Dat voelen deze boeren ook. We leven in Nederland, een dichtbevolkt land. Natuur en landschap is een license to produce voor de melkveehouderijsector. Daar moeten we verschrikkelijk zuinig op zijn.'

Volgens Langereis moet Noord-Nederland voor 'Noord-Brabantse toestanden' waken. 'Als het bedrijf uit balans is, mis je het maatschappelijk draagvlak. Boeren moeten ervoor zorgen dat mens en maatschappij de ondernemers meer gaan waarderen om wat ze doen. Dat hoeft echt geen 10 tot 30 procent natuurinvulling te zijn, maar een stukje', stelt hij.

Draagvlak

'Wanneer we tien jaar wachten, dan weten we zeker dat het niet meer gaat lukken om voldoende draagvlak te krijgen.' Hoeveel areaal natuurinclusief moet worden, daar wil Langereis niet op ingaan. 'Dat gaat een eigen leven leiden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer