%27Verruiming+vossenjacht+noodzaak+in+Noord%2DHolland%27
Nieuws
© Marcel de Bruin

'Verruiming vossenjacht noodzaak in Noord-Holland'

Vossen moeten in Noord-Holland preventiever worden bejaagd om weidevogels voldoende bescherming te bieden.

Vorige week gaven Gedeputeerde Staten goedkeuring aan het faunabeheerplan, waarin vossen tussen 1 februari en 1 juni ook na zonsondergang met lichtbakken mogen worden bejaagd.

CDA Noord-Holland pleit voor verruiming van de jacht. 'Weidevogels worden bedreigd door een schrikbarende vossentoename', zegt CDA-Statenlid Willemien Koning. 'We besteden miljoenen euro's aan weidevogelbescherming, maar dat is weggegooid geld, als de vossen de eieren en jonge kuikens opeten.'

Schadeperiode

Voorzitter Sjaak Hoogendoorn van agrarische natuurvereniging Water, Land & Dijken erkent het probleem. 'Er mag nu enkel volop worden gejaagd in de schadeperiode in weidevogelgebieden. Dan is het eigenlijk al te laat. In het broedseizoen willen we het liefst zo min mogelijk aan schadebestrijding doen vanwege de verstoring.'

Bijkomend nadeel is dat de optimale jacht nu gelijk valt met de periode dat vossen jongen hebben. De gedragscode onder jagers is om dan juist niet te schieten om onnodig lijden van de aanwas te voorkomen.

Gevoelig dossier

Een provinciewoordvoerster laat weten dat Gedeputeerde Staten onvoldoende juridische mogelijkheden zien voor een verruiming. 'Faunabeheer is een gevoelig dossier, waar besluiten soms tot de hoogste rechterlijke macht worden uitgevochten en we zijn al eerder teruggefloten.'

Faunabeheereenheid Noord-Holland is verbaasd over het besluit van Gedeputeerde Staten. Het ingediende faunabeheerplan is breed afgewogen en heeft breed draagvlak, vindt secretaris Désiré Karelse, die bezwaren tegen het besluit niet uitsluit. 'Wij zijn niet de enige die al vanaf december met kunstmatige lichtbronnen willen jagen, omdat dat het meest effectief is.'

Gelderland

Ook secretaris Erik Koffeman van Faunabeheereenheid Gelderland ziet juridische kansen. 'In Friesland geldt bijvoorbeeld een ruime ontheffing als aanvulling op de vrijstelling. Rechters oordelen verschillend op dit dossier. Zo heeft de rechter in Haarlem destijds ongunstig besloten. We gaan voor een verruiming in Gelderland en dat is nodig ook om de vosdichtheid in en rond weidevogelgebieden terug te dringen.'

Albert Hooijer van LTO Noord zou graag zien dat in Noord-Holland een nieuwe poging wordt ondernomen. 'De ervaring leert dat schadepreventie in het vossenbeheer niet volstaat. Het is goed om een signaal af te geven, als de instrumenten die de jagers in handen krijgen ontoereikend zijn voor een verantwoord faunabeheer.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 6°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
Meer weer