Veldproef+Midden%2DDelfland+druk+bezocht
Nieuws
© Roel Dijkstra

Veldproef Midden-Delfland druk bezocht

Hoe blijf je productief boeren in combinatie met een uitgestelde maaidatum voor weidevogels? Dat is de vraag waar een van de Midden-Delflandse kringlooplandbouwgroepen zich dit seizoen over buigt.

Donderdag werden de eerste bevindingen besproken tijdens de gezamenlijke veldexcursie met drie themagroepen. Ruim twintig melkveehouders bekeken met interesse de veldproeven bij John van Winden in Schipluiden.

'De vertraging in hergroei bij een uitgestelde maaidatum blijkt erg mee te vallen, vonden de deelnemers van de themagroep Bodem en weidevogels. Het verschil met een normale praktijk is kleiner dan verwacht', vertelt Nick van Eekeren van het Louis Bolk Instituut. Hij is medebegeleider van de studiegroepen die zich sinds tien jaar bezighouden met kringlooplandbouw in het kader van Duurzaam Boer Blijven in Midden-Delfland.

Rust

Met de uitgestelde maaidatum krijgen weidevogels meer rust voor hun legsels. Dat proberen de boeren te integreren in hun gangbare praktijk. 'We meten de rest van het seizoen het vervolg. Daarin zal het verschil in grasopbrengst nog kleiner zijn', denkt Van Eekeren.

Verder onderzoekt de groep de geschikte manier van bemesten in combinatie met uitgestelde maaidata, onder meer door proefveldjes zonder bemesting voor de eerste snede en een bemesting van 55 kilo stikstof per hectare te vergelijken. Het ideaalplaatje moet nog helder worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  30 %
 • Dinsdag
  17° / 6°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 5°
  10 %
Meer weer