Boer+moet+btw+betalen+over+vergoeding+Natuurmonumenten
Nieuws
© Lennert den Boer

Boer moet btw betalen over vergoeding Natuurmonumenten

Boeren die graslanden, rietlanden en wateren beheren voor Natuurmonumenten moeten over hun prestaties omzetbelasting (BTW) betalen.

Dat blijkt uit een uitspraak van het Gerechtshof in Amsterdam die de Hoge Raad heeft bevestigd.

Het Gerechtshof oordeelde dat de gebruiksovereenkomst tussen een boer en Natuurmonumenten aantoont dat de ondernemer prestaties verricht voor de natuurorganisatie. Deze prestaties, zoals het beheren van graslanden, rietlanden en wateren moet de boer uitvoeren op een vastgelegde manier en tegen een afgesproken vergoeding.

Natuurmonumenten is de verbruikster van de prestaties die de boer verricht. Daarom is die prestatie ook belast met omzetbelasting.

Bemesting

Het Gerechtshof is het niet eens met de agrariër dat er sprake is van een onbelaste vergoeding voor het gemis aan inkomsten door de beperkingen die zijn opgelegd voor het grondgebruik. Deze beperkingen, zoals de bemesting, verminderen volgens de rechter weliswaar de opbrengst van de gronden. Maar omdat deze gronden voor niets ter beschikking worden gesteld, kan niet worden gezegd dat de ondernemer hierdoor schade ondervindt.

Volgens het Hof is het eerder zo dat de terbeschikkingstelling van de gronden kan worden aangemerkt als een vergoeding voor de beheerprestaties van belanghebbende, naast de daarvoor toegekende vergoeding.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 14°
  10 %
Meer weer