CO2%2Ddoseren+bij+Phalaenopsis+is+zinvol%2C+mits
Nieuws
© Thierry Schut

CO2-doseren bij Phalaenopsis is zinvol, mits

CO2-doseren verhoogt de assimilatie en het plantgewicht bij phalaenopsis, maar overdag CO2 doseren is niet zinvol tijdens de uren dat de huidmondjes dicht zitten. Dat blijkt uit onderzoek van TTO en Plant Lighting in de Demokwekerij Westland onder leiding van Inno-Agro.

Het onderzoek richtte zich op de vragen of CO2-doseren in de nacht de snelheid verhoogt waarmee het blad CO2 opneemt, is deze verhoogde snelheid van opname zinvol, geeft de verhoging van de opname-snelheid meer directe C3-fotosynthese, en is CO2-doseren zinvol als overdag de huidmondjes van de plant dicht zitten.

Volgens de onderzoekers blijkt uit de proef dat de netto CO2-opname per etmaal is verhoogd, wat heeft geleid tot meer aanmaak van assimilaten. Verder toont het onderzoek aan dat CO2-doseren in de opkweek meer directe C3-fotosynthese in de middag tot gevolg heeft. 'Maar het effect is beperkt: het aandeel directe C3-fotosynthese ten opzichte van de totale CO2-opname per etmaal is slechts plus 6 procent', stellen de onderzoekers. In de afkweek is geen directe C3-fotosynthese gemeten. TTO en Plant Lighting concluderen daarnaast dat overdag CO2 doseren niet zinvol is als de huidmondjes dicht zitten. 'Overdag doseren als de huidmondjes open zijn, in de eerste uren in de ochtend en in de late uren in de namiddag, heeft wel degelijk zin.'

Drie behandelingen

In het onderzoek naar de CO2-efficiency van phalaenopsis zijn drie behandelingen uitgevoerd, met vaste en wisselende doseringen per dag en nacht. De teelt verliep van week 47 in 2015 tot week 29 in 2016. De daglengte was vijftien uur en het onderzoek werd uitgevoerd in de CO2-cabines van Demokwekerij Westland.

Met het oog op toekomstig gebruik van aardwarmte is op verzoek van glastuinbouwondernemer Raymond van der Knaap van Optiflor het onderzoek gestart. Exacte kennis over CO2-opname staat bij phalaenopsis nog in de kinderschoenen.

Het onderzoek is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, en met private bijdragen van TTO en de gewascoöperatie potorchidee.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 1°
  10 %
 • Maandag
  6° / -3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
Meer weer