Bij+Het+Nieuwe+Telen+schermen+kwekers+veel
Nieuws
© Kas als Energiebron

Bij Het Nieuwe Telen schermen kwekers veel

Telers die Het Nieuwe Telen (HNT) toepassen, maken minder gebruik van een minimumbuis, houden een hogere luchtvochtigheid aan, maar laten vooral een heel intensief schermgebruik zien, zonder concessies te doen aan productie en kwaliteit. Dat meldt Kas als Energiebron.

Komkommertelers die intensief met HNT werken, maken 3.000 tot 3.500 schermuren per jaar, waarvan ongeveer 2.000 uur met een dubbel scherm. Bij een intensief gebruik van schermen loopt de luchtvochtigheid in de kas gemakkelijk op. Met intensiever luchten of het gebruik van luchtinblaasinstallaties kan die hogere luchtvochtigheid worden voorkomen.

De energiebesparing die met HNT wordt gerealiseerd, komt juist door het toestaan van een hogere luchtvochtigheid. Uit het monitoringsproject van Wageningen Plant Research komt als vuistregel dat een 1 procent hoger ingesteld luchtvochtigheidssetpoint 1 kubieke meter aardgas per vierkante meter per jaar bespaart.

Ventileren boven scherm

Telers zonder luchtinblaasinstallatie zullen bij een hoge luchtvochtigheid een schermkier trekken of de ramen boven het scherm openen. Uit het project blijkt dat ventileren boven het scherm het beste werkt. Dat geeft de beste garantie voor een homogene temperatuurverdeling.

'Toch wordt ook bij deze intensieve schermgebruikers nog vaak een kier getrokken', stelt Feije de Zwart van Wageningen Plant Research. 'Bij navraag blijkt dit vooral uit praktische overwegingen te gebeuren. Ergens in de ochtend moet het scherm een keer open. Dat moment wordt meestal bepaald door de temperatuur van de meetbox boven het scherm, maar als het scherm gesloten is en de ramen boven het scherm flink openstaan, wordt het daar maar niet warm en blijft het scherm in de ochtend al gauw te lang gesloten.'

Moeilijk te programmeren

Volgens De Zwart zouden de ramen in de ochtend eigenlijk eerst dicht moeten, de ruimte boven het scherm moeten worden opgewarmd en dan het scherm worden geopend. 'Maar zo'n strategie is moeilijk om goed in de klimaatcomputer geprogrammeerd te krijgen. Dan kiezen telers toch maar voor een schermkier als methode om de vochtafvoer te vergroten.'

Kas als Energiebron is het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer