Brabant houdt het land bezig

Terwijl de POV en ZLTO zich oriënteren op juridische stappen, houden de aangescherpte milieueisen in Brabant de gemoederen ook in de rest van Nederland bezig.

Brabant+houdt+het+land+bezig
© Wim Hollemans

'Dit beleid is niet goed voor Brabant en niet voor de rest van Nederland.' Dat zegt Eric Douma van LTO Varkenshouderij naar aanleiding van het besluit van provincie Noord-Brabant om de veehouderij versneld te verduurzamen.

Noord-Brabant wijkt met haar koers dermate af van andere provincies dat zij hun eigen beleid nog eens onder de loep nemen. Steeds meer bedrijven, ketenpartners en lobbyclubs uitten hun kritiek. En ook de politiek is verdeeld.

Specifieke situatie

Toch zijn er ook mensen die de zaak voor de rest van Nederland nuanceren. Zij zijn van mening dat het strenge milieubeleid juist in Noord-Brabant is aangenomen, doordat in het oosten van de provincie de meeste veehouderijen in ons land zijn gevestigd.

'Het is een specifieke situatie, die enkel geldt voor Brabant', zegt een woordvoerster van het Interprovinciaal Overleg. Maar de Brabantse situatie is niet uniek, weet Justus Wesseler, hoogleraar Agrarische Economie en Plattelandsbeleid. Hij ziet dat het vaak botst tussen veehouderij en omgeving in gebieden met veel dierproductie en dichtbevolkte steden. 'In Frankrijk en Duitsland heb je soortgelijke conflicten.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  31° / 15°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  0 %
 • Zaterdag
  33° / 17°
  10 %
Meer weer