Sector+in+top+6+met+misstanden+uitzendkrachten
Nieuws
© Koos van der Spek

Sector in top 6 met misstanden uitzendkrachten

De land- en tuinbouw behoort tot de top zes branches waar misstanden worden aangetroffen als het om de inzet van uitzendkrachten gaat.

De andere sectoren zijn de metaal en industrie, horeca, detailhandel, bouw en schoonmaak, meldt de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Bij controle van vijfhonderd uitzendbureaus heeft zij 131 boetes uitgedeeld voor in totaal ruim 1,3 miljoen euro.

De meeste overtredingen betreffen de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. Er werden 204 uitzendkrachten onderbetaald, van wie 59 procent Poolse werknemers waren. De Wet arbeid vreemdelingen werd vijftien keer overtreden. Ook werden zeven personen werkend aangetroffen die een identiteitsbewijs gebruikten van iemand anders.

Arbeidstijden

In totaal kwamen in 2016 meer dan achthonderd meldingen binnen bij de Inspectie SZW die te maken hebben met uitzendbureaus. Het merendeel van de melders heeft de Poolse nationaliteit. De meeste meldingen gaan over arbeidstijden, loon en inhoudingen. Deze meldingen en risicoanalyses zijn voor de inspectie de aanleiding om gericht malafide uitzendbureaus aan te pakken.

Vorig jaar zijn 221 inspecties uitgevoerd. Er zijn in totaal 396 werkgevers gecontroleerd, waarbij het ging om 210 uitzendbureaus en 186 inlenende bedrijven. Bij 33 procent van de 221 inspecties zijn overtredingen geconstateerd.

Interventieteam

Verder is er een speciaal interventieteam Aanpak Malafide Uitzendbureaus (AMU). Zij richt zich vooral op complexere zaken, waarbij ook belastingfraude, schijnconstructies, uitkeringsfraude een rol kunnen spelen. Dit team heeft vorig jaar tien inspecties verricht, waarbij 73 werkgevers zijn gecontroleerd, 20 uitzendbureaus en 53 inlenende bedrijven. Bij 70 procent van de inspecties zijn er overtredingen geconstateerd.

Ook tijdens andere controles van de Inspectie SZW komen malafide uitzendbureaus in beeld. Zo zijn bij die controles vorig jaar ook 216 uitzendbureaus geïnspecteerd, waar bij 19 procent van hen overtredingen werden geconstateerd.

770.000 uitzendkrachten

In Nederland zijn jaarlijks ongeveer 770.000 uitzendkrachten aan het werk. Bij de Kamer van Koophandel zijn circa 12.000 uitzendbureaus ingeschreven. Daarnaast zijn er 10.000 bedrijven die vallen onder de categorie 'dienstverlening voor de akker- en tuinbouw'. Ook zijn er bedrijven die als nevenactiviteit arbeidskrachten aanbieden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  16° / 10°
  75 %
 • Maandag
  18° / 15°
  50 %
 • Dinsdag
  11° / 8°
  40 %
Meer weer