Oud%2Dlandbouwminister+Gerrit+Braks+overleden
Nieuws
© Dirk Hol

Oud-landbouwminister Gerrit Braks overleden

Oud-landbouwminister Gerrit Braks is op 84-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie woensdag bekendgemaakt.

De CDA-politicus Braks was tussen 1980 en 1990 minister van Landbouw in drie verschillende kabinetten. Hij moest die functie uiteindelijk opgeven omdat hij volgens coalitiegenoot PvdA niet hard genoeg zou zijn opgetreden tegen de visfraude.

Boerenzoon Braks uit Odiliapeel haalde na de lagere landbouwschool in avoiondstudie zijn HBS-diploma. Hij studeerde in 1965 af in de landbouwplantenteelt aan de toenmalige Landbouwhogeschool in Wageningen.

Landbouwvoorlichter

Na het werken op het ouderlijk bedrijf begon Braks zijn loopbaan bij de Landbouwvoorlichtingsdienst. Daarna werkte hij als adjunct landbouwattaché in Brussel en als secretaris van de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond (NCB, nu ZLTO).

Na drie jaar Kamerlidmaatschap werd Braks in maart 1980 benoemd tot minister van Landbouw en Visserij in het kabinet Van Agt1. Hij volgde Fons van der Stee op, die tussentijds overstapte naar het ministerie van Financiën.

Braks werd na zijn aftreden in 1989 benoemd tot voorzitter van omroepvereniging KRO. Hij was nog verschillende jaren lid van de Eerste Kamer. Een deel van periode vervulde hij het voorzitterschap van de CDA-fractie.

Groot respect

LTO Nederland-voorzitter Marc Calon stelt vast dat Braks veel voor de Nederlandse landbouw heeft gedaan. 'Hij verdient groot respect', reageert hij op het overlijden van de oud-minister.

'Hij was de eerste bewindsman die het mestprobleem probeerde aan te pakken', refereert Calon aan de Interim-wet beperking varkens- en pluimveehouderijen. Braks kondigde die in november 1984 totaal onverwacht af.

Overtuigd Europeaan

De LTO-voorzitter wijst verder op de grote invloed die Braks had in Brussel. 'Met name tijdens de marathononderhandelingen. Braks was een overtuigd Europeaan.'

CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom sprak woensdag eveneens haar waardering uit: 'Braks was een groot christendemocraat; een boerenzoon die minister en senaatvoorzitter werd. Hij was een politicus met een rechte rug en een groot hart, iemand die stond voor zijn zaak.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  70 %
Meer weer