Tweede kans herontwikkeling natuurgebied Aaltense Goor

Herontwikkeling van natuurgebied Aaltense Goor/Zwarte Veen krijgt een tweede kans. Een eerder reconstructieplan met daarin uitruil van natuur- en landbouwgrond, stuitte op te veel juridische bezwaren.

In de aanpak krijgt de natuur een impuls, verbetert de landbouwstructuur en wordt tegelijk ruimte gecreëerd voor recreatief medegebruik en waterberging. Het plan is opgesteld door agrariërs/bewoners, natuurorganisaties, Staatsbosbeheer, LTO Noord afdeling Oost-Achterhoek, de gemeentes Aalten en Oude IJsselstreek, provincie Gelderland en Waterschap Rijn en IJssel.

Eind 2016 ging een streep door een eerste herinrichtingsplan Aaltense Goor en Zwarte Veen, op de gemeentegrens van Aalten en Oude IJsselstreek. Aan dat plan bleken te grote juridische risico's te kleven en waren de kosten te hoog. Mede daardoor was er niet genoeg maatschappelijk draagvlak, stelt waterschap Rijn en IJssel, trekker van het project.

Brede steun

'Het nieuwe plan dat nu is gemaakt kan wel rekenen op brede steun. Alle partijen hebben zich maximaal ingespannen binnen de speelruimte die er was met respect voor elkaars belang en positie', zegt bestuurder Peter Schrijver van het waterschap.

In het nieuwe plan wordt 25 hectare nieuwe natuur gecreëerd, en komen er waterinlaten voor het vasthouden en bergen van water. Verder wordt de kavelstructuur van de landbouwgronden verbeterd door het ver-/aanleggen van watergangen.

Afspraken

In het nieuwe plan zijn afspraken gemaakt over agrarisch beheer van de nieuwe natuurgrond door agrariërs en de verbetering van de water- en bodemkwaliteit in het omliggende gebied. LTO Noord en Rijn en IJssel pakken dit gezamenlijk op.

Voorzitter Maarten Uenk van de werkgroep van omwonenden is kritisch op de aanpassingen. 'Het oude plan was beter voor natuur en landbouw. De beloofde verbetering van de landbouwstructuur levert geen voordelen op voor huiskavels, hoogstens voor veldkavels.'

Waterhuishouding

Minder zorg heeft Uenk over de aanpassingen in de waterhuishouding. 'Er is een stelsel van peilbuizen om het in de gaten te houden. Het systeem zit zo in elkaar dat het vertrouwen biedt.' Positief is dat de boeren in de omgeving zelf het onderhoud oppakken van de 30 hectare nieuwe natuurgrond. Dat wordt ondergebracht in een aparte stichting.

Maandag bespreekt de werkgroep het plan met de omwonenden. Uenk: 'Ik durf niet te voorspellen hoe dat gaat lopen. We moeten er voor zorgen dat instanties ons niet weer voorbij fietsen. Er zijn nog wat open eindjes. Daarom blijven we er bovenop zitten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer