Nieuwe+ronde+voor+Zicht+op+de+Bodemstructuur
Nieuws
© Joost de la Court

Nieuwe ronde voor Zicht op de Bodemstructuur

De belangstelling voor bodemprojecten in Flevoland is groot. Sinds begin dit jaar hebben veel Flevolandse boeren zich aangemeld voor het unieke project Zicht op de Bodemstructuur. Daarom komt er een nieuwe ronde.

De eerste fase is inmiddels met maar liefst 48 deelnemers gestart, verdeeld over acht groepen. Verschillende Flevolandse akkerbouwers en bodemdeskundigen hebben in 2016 de methodiek en het bijpassende veldboekje Bodemconditie Flevoland getest.

Na deze eerste succesvolle ronde en een flink aantal nieuwe aanmeldingen, gaat deze maand een nieuwe ronde van start. Diverse groepen, waaronder ook enkele veehouders, zijn inmiddels met de eerste fase begonnen.

Loonwerkers

Nieuw deze reeks is de deelname van twee groepen akkerbouwers en loonwerkers in de pilot Ondergrondverdichting en bodemstructuur. Zij willen zich ook inzetten voor een duurzame en toekomstgerichte landbouw.

Tijdens het project Zicht op de Bodemstructuur nemen boeren samen met hun buur(t)man en een bodemdeskundige de bodemkwaliteit van hun eigen grond onder de loep.

Twee fases

Het project bestaat uit twee fases: in de eerste fase worden profielkuilen gegraven en grondig bestudeerd, de tweede fase bestaat uit een jaarlijks bedrijfsbezoek en twee groepsbijeenkomsten waarin resultaten en ervaringen worden gedeeld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer