Agrico betaalt hoogste hectareprijs pootgoed

Voor pootaardappelen van oogst 2016 in de klassen S tot en met A over alle maten betaalt Agrico gemiddeld 33,43 euro per 100 kilo. De gemiddelde hectareprijs voor pootgoed is dit jaar 12.700 euro.

Agrico+betaalt+hoogste+hectareprijs+pootgoed
© Agrico

Agrico maakte deze week de uitbetalingsprijzen bekend voor pootgoed en consumptieaardappelen. De aardappelcoöperatie betaalt dit jaar in totaal een recordbedrag van ruim 160 miljoen euro uit aan haar leden.

Directeur Jan van Hoogen van Agrico kijkt tevreden terug op het oogstjaar 2016. Hij meldt dat vorig jaar al sprake was van een recordjaar voor pootgoed. 'Dit seizoen hebben we dat samen met onze leden nog eens fors overtroffen.'

De pool voor pootgoed van Agrico bedroeg afgelopen jaar 12.650 hectare. Dat is een uitbreiding in areaal van 4 procent. De opbrengst per hectare was met ongeveer 38 ton zo'n 10 procent lager dan in 2015. De hectareprijs komt daarmee voor dit jaar uit op 12.700 euro en dat is voor Agrico-telers de hoogste ooit.

Vrijwel uitverkocht

Het pootgoed van Agrico is door een beperkter aanbod en een zeer goede vraag vrijwel volledig uitverkocht. Agrico erkent dat het lastig was om te voldoen aan de pootgoedcontracten die zijn afgesloten met de fritesindustrie.

De verruiming van de norm voor groeischeuren leverde een extra te verkopen hoeveelheid op, meldt Agrico. Maar deze volume was kleiner dan vooraf ingeschat. Het prijsniveau van pootgoed voor fritesrassen steeg iets ten opzichte van 2015.

De opbrengsten van het biologisch geteeld pootgoed voor Agrico waren met 19,8 ton per hectare erg laag. Al dit pootgoed raakte daardoor uitverkocht met een gemiddelde uitbetalingsprijs van 72,67 euro per 100 kilo.

Saldo consumptieaardappelen

De pool van Agrico voor consumptieaardappelen betreft de rassen Milva, Erika, Esmee en Cerisa. De gemiddelde uitbetalingsprijs in de consumptiepool stelt de coöperatie vast op 25,36 euro per 100 kilo voor ongesorteerd product. Het gemiddelde saldo over alle geleverde consumptieaardappelen aan Agrico bedraagt dit jaar 12.350 euro per hectare.

Het saldo van de biologische consumptieaardappelen blijft steken op gemiddeld 11.036 euro per hectare. Dit is volgens Agrico vooral een gevolg van de tegenvallende opbrengsten op de biologische percelen door de hoge druk van phytophthora al vroeg in het groeiseizoen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer