Agrico betaalt recordprijs voor pootgoed

Aardappelcoöperatie Agrico maakte vorige week een indicatieprijs bekend voor pootgoed van oogst 2016 van 31 euro per 100 kilo.

Agrico+betaalt+recordprijs+voor+pootgoed
© Agrico

De prijs betreft alle maten en klassen. Vorig jaar nog betaalde Agrico 26,55 euro voor de pootgoed. De gepresenteerde indicatieprijs behoort volgens de aardappelcoöperatie tot één van de hoogste ooit. Agrico zal de definitieve uitbetalingsprijs voor pootgoed in juni en juli tijdens telersvergaderingen bekendmaken.

Voor oogst 2016 was het areaal van de pootgoedpool van Agrico 12.650 hectare. Dit betekende een uitbreiding met 4 procent ten opzichte van oogst 2015. De gerealiseerde kilogramopbrengst per hectare was met ongeveer 38 ton per hectare circa 10 procent lager dan van oogst 2015.

Uitverkocht

Per saldo daalde de te verkopen hoeveelheid pootgoed met circa 30.000 ton. Door een beperkter aanbod en een goede vraag in alle afzetgebieden raakte het pootgoed vrijwel uitverkocht. Ondanks een lagere hectareopbrengst in kilo's zal de uitbetalingsprijs per hectare circa 8 procent hoger zijn dan die van het vorige oogstjaar.

Algemeen directeur Jan van Hoogen kijkt tevreden terug op het verkoopseizoen: 'De combinatie van een hoog percentage van de totale oogst als pootgoed verkocht en een mooi prijsniveau voor het deel dat in de consumptiemarkt werd afgezet, maakt dit seizoen tot een van de beste uit de historie van Agrico.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer