BKD+controleert+op+onafgedekte+afvalhopen+uien
Nieuws
© Nieuwe Oogst

BKD controleert op onafgedekte afvalhopen uien

De Bloembollenkeuringsdienst (BKD) controleert weer intensief op onafgedekte uienafvalhopen.

Niet of onvoldoende afgedekte afvalhopen zijn vanaf 15 april niet toegestaan. De keuringsdienst doet dit in opdracht van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

De afdekplicht voor afvalhopen is een belangrijk onderdeel van de teeltvoorschriften voor de bestrijding valse meeldauw en koprot in uien. Uienafvalhopen met uitgelopen planten zijn belangrijke potentiële infectiebronnen voor valse meeldauw in uien.

Infectiebron

Afvalhopen met uien kunnen bovendien al een infectiebron van koprot zijn, voordat de uien zijn uitgelopen. Het is daarom wettelijk verplicht deze potentiële infectiebronnen af te dekken.

Dit is geregeld in de 'Regeling bestrijding schadelijke organismen' onder de Plantenziektenwet. De NVWA is verantwoordelijk voor uitvoering en handhaving van de Regeling.

Waarschuwing

Jaarlijks worden circa duizend afvalhopen gecontroleerd. Hiervan zijn ongeveer zestig niet of onvoldoende afgedekt. Bijna alle telers treffen na een waarschuwing direct maatregelen om de afvalhoop onschadelijk te maken.

Bij een aantal helpt waarschuwen niet. Bij deze bedrijven moet het nemen van maatregelen afgedwongen worden. Dit gebeurt via een bestuursrechtelijke procedure. Dat betekent concreet dat de NVWA een last onder dwangsom kan opleggen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 7°
  40 %
 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
Meer weer