GPS spaart kievitsnest tijdens het maaien

Een gps die de weidevogelnesten tijdens het maaien tot 2 tot 3 centimeter nauwkeurig aangeeft. De Bond Friese VogelWachten (BFVW) ontwikkelde samen met loonwerkers dit systeem. Voorzitter Rendert Algra van de BFVW reageert op drie stellingen.

GPS+spaart+kievitsnest+tijdens+het+maaien
© Johan Wissink

Alle goede bedoelingen ten spijt, maar de predatoren maken het boeren onmogelijk om weidevogels te beschermen.

'De komst van de zwarte kraai, steenmarter en vos doet zowel de boer als de nazorger zeer. Daarom moet de overheid de predatoren op grotere schaal aanpakken. We moeten weg uit de onderzoeksfase.

'Niet alleen predatoren zorgen voor een afname van weidevogels, vlak de ganzen ook niet uit. Zij verdrijven weidevogels doordat ze de boel onderpoepen en het gras kort houden. Daarin moeten de provincies harder optreden.

'Provincie Fryslân maakt er in haar nieuwe ganzenplan een boerenprobleem van door minder vergoeding te geven. Dat is onterecht. Het draagvlak voor weidevogelbeheer neemt af, nu boeren nodeloos worden belast met ganzen.'

De melkrobot en voerrobot hebben hun intrede gedaan en weidevogelbescherming via gps zal ook binnen tien jaar toepasbaar zijn

Rendert Algra, voorzitter Bond Friese VogelWachten

Deze techniek kost zo'n 10.000 euro. Nog te duur voor boer en loonwerker. Het zal daarom niet massaal worden toegepast.

'Het is een kwestie van doorontwikkelen. De landbouw maakt een forse automatiseringsslag door en daar loopt dit mee in de pas. Daar waar particulieren al volop in de tuin met maairobotten werken, gebeurt dat ook meer en meer in de landbouw met zelfrijdende trekkers en het gebruik van drones.

'De melkrobot en voerrobot hebben hun intrede gedaan en weidevogelbescherming via gps zal ook binnen tien jaar toepasbaar zijn. Lichtere trekkers en machines zullen de vrucht minder beschadigen, maar ook weidevogelnesten. Iedereen plukt er uiteindelijk de vruchten van. De automatisering trekt ook jongere nazorgers aan. Zij hebben zowel liefde voor de natuur als voor de techniek.'

Dat boeren en loonwerkers vaak als schuldigen worden gezien voor de afname van weidevogels vergroot het draagvlak voor bescherming niet.

'De maatschappij vraagt dat meer boeren oog hebben voor de natuur. Een deel boert meer natuurinclusief, maar het gros doet nog niets aan weidevogelbescherming. Voor kieviten op maisland is het een kansloze missie om groot te worden.

'In Friesland is het aantal weidevogelgebieden teruggelopen van 35.000 naar 15.000 hectare. Een omschakeling is nodig. Dat betekent niet dat iedereen biologisch of volledig natuurinclusief moet worden, maar wel dat iedere boer 5 procent van zijn grond inricht voor natuur, bijvoorbeeld randenbeheer dwars door de weilanden heen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer