Veel belangstelling voor NRM

Het publiek stroomde op de eerste dag van de NRM in Zwolle in opvallend grote getale toe. Zij zagen in het ochtenddeel een wisselende ronde dochters van zeven vaarzengroepen. Opvallend was dat het de meeste groepen aan uniformiteit ontbeerde.

De groep van CRV-stier AH Vitesse beet het spits af in de IJsselhallen. De groep jeugdige vaarzen toonde kwalitatief goed beenwerk dat iets minder overtuigend werd gebruikt dan de 109 voor beengebruik deed hopen. De dieren zijn mals en soepel gebouwd in het skelet, maar ontberen inhoud en daarmee capaciteit.

Inbrenger Semex kon voor de dochtergroep van Swissbec Brekem slechts kiezen uit tachtig dieren. Zes zwart- en roodbonten kwamen in de ring. Zij toonden zich imponerend in zijaanzicht met veel lengte en diepte in het skelet. De uiers zijn voldoende goed. De getoonde vaarzen ogen erg volwassen. Wie van volwassen grote vaarzen houdt, kan bij Brekem prima terecht.

Robuust

De dochters van Jotani toonden de sterke exterieurvererving van deze roodbonte Jotan-zoon. De uiers zijn meer dan in orde. De dieren zijn correct in het frame al ontberen ze de laatste jeugdigheid. Het beenwerk is fijn terwijl de dieren in het skelet juist zwaar ofwel robuust tonen.

KI Samen toonde van KI Malki een groep boerenkoeien. Vaarzen die gemiddeld niets te groot zijn, wat door veel boeren juist als een voordeel wordt gezien. De zwarte dieren tonen zich krachtig, maar met enigszins of geheel vlakke kruizen. De achteruiers zijn hoog en sterk aangehecht, in totaal mist de laatste lengte in het uier bij een aantal van de gepresenteerde dochters.

Tegenvallende uiers

De dochters van Colorado toonden zich als groep niet uniform. De twee eerste dieren en slotkoe toonden zich sterk. De andere dieren verstoorden de uniformiteit enigszins. Voor de oudmelkte staat toonde de groep zich wel jeugdig en ook de benen zijn kwalitatief droog en goed.

Het gebruik van de benen was iets aan de voorzichtige kant. De uiers van de Colorado-dochters toonden zich wisselend. De speenplaatsing is correct, maar de afwerking viel niet. Zeker niet bij een 113 score voor uiers.

Van voorzichtig stappen was bij de dochters van Balisto geen sprake. Met de ietwat kromme en slordige benen werden grote makkelijke stappen gezet. Balisto fokt vaarzen zoals ABS en Heemskerk net als een heel aantal boeren graag zien: grote, ruime dieren. Niets geen jeugdigheid. De dieren zijn hoog en met veel inhoud gebouwd, maar de kruisligging is oplopend. Veel Nederlandse boeren zullende Balisto-dochters als te volwassen en groot voor vaarzen betitelen.

Uniformiteit

De groep die als geheel het meest overtuigde in het ochtendprogramma was Danno. Dat komt vooral door het zeer goede beengebruik. Zelfverzekerd stapten de dieren door de ring. De Danno's zijn correct, maar missen hier en daar wel de laatste riblengte en melkuitstraling.

De groep van Danno was redelijk uniform. Daarmee viel ze als CRV-groep positief op. De groepen van Jotani (KI-Kampen) en Malki (KI-Samen) waren wel uniform. Dit komt het beeld als geheel ten goede.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  31° / 15°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  0 %
 • Zaterdag
  33° / 17°
  10 %
Meer weer