Streekboer opent jacht op consument

De Streekboer start een consumentencampagne om uit te breiden. Ze wil zestien boerengezinnen een bestaan geven uit een 'onafhankelijke, eerlijke voedselmarkt'. Hiervoor moet het aantal vaste klanten verdubbelen van 800 naar 1.500.

Streekboer+opent+jacht+op+consument
© Eigen Foto

Het Friese initiatief van de jonge ondernemers Janco Heida, Thijs Riem Vis en Sandra Ronde trapte maandag de campagne af om via #eatlocal mensen warm te maken om zich aan te sluiten bij de Streekboerfamilie.

Boerenbedrijf 'Buurvrouw Durkje' uit Vegelinsoord wordt het eerste project en moet groeien van 9 naar 21 koeien om met het gezin van het bedrijf te kunnen leven. Daarvoor moet ze minstens 135 kilo kaas en 2.700 liter dagzuivel per week verkopen. .

Streekboerfamilie

De Streekboer vraagt naast boeren en consumenten bedrijven en organisaties om zich aan te sluiten bij de Streekboerfamilie. .'Als genoeg consumenten en organisaties zich bij ons aansluiten kunnen we er samen voor zorgen dat in een jaar tijd de eerste zestien streekboeren een bestaansrecht krijgen uit de lokale voedselmarkt' stelt oprichter Janco Heida.

De Streekboer begon twee jaar geleden. Door middel van fysieke verzamelpunten en een online platform brachten zij meer dan 150.000 producten direct van boer naar consument. Zo'n 75 boeren sloten zich hier bij aan.

Volgens initiatiefnemer Janco Heida staat de voedselketen op zijn kop. ' Iedere dag stoppen er vijf tot zeven boeren met hun bedrijf als gevolg van intensivering van de landbouw en grootschaligheid. Consumenten worden meegesleurd van schandaal in schandaal en verandering uit de industrie lijkt er niet te komen. De macht moet terug naar boer en consument.'

Rabobank

Deelnemers van de Streekboer Familie laten via #eatlocal zien hoe zij aan lokale producten te komen, hoe ze dit dagelijks ervaren en roepen ze hun omgeving op dit ook eens te gaan proberen.

Inmiddels hebben tweehonderd gezinnen zich aangesloten bij de Streekboerfamilie, het gaat om koks als Willem Schaafsma en Wilbert van der Kamp, de jongeren voedselbeweging SFYN en organisaties als Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland, Gemeente Súdwest-Fryslân en Ouderenzorginstelling Patyna.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer