Erben+Wennemars+inspireert+varkenshouders
Nieuws
© Euro Entertainment

Erben Wennemars inspireert varkenshouders

Passie is het sleutelwoord voor een succesvolle sporter. Volgens Erben Wennemars, ex-topschaatser, boerenzoon, commentator en inspirator, geldt dat eveneens voor een ondernemende boer. Die link legde hij maandag tijdens de NVV-bijeenkomst in Heteren.

Passie voor en kennis van trekkers heeft de boerenzoon ook. Claas is zijn favoriete merk, antwoordde hij op de vraag die NVV-voorzitter Ingrid Jansen hem stelde. Jansen, zelf liefhebber van John Deere, kende dat trekkermerk niet. 'Hmm, als je Claas niet kent, ben je dan wel een boerendochter?', vroeg Wennemars zich hardop af. Met die kwinkslag had hij de volle zaal direct op zijn hand.

Het schaatsen leerde Wennemars als kind op de schaatsbaan op het eigen erf. Toen Wennemars zijn professionele schaatscarrière ineens stopte, ging hij zichzelf google-en. Hij wilde weten wie hij eigenlijk was. ADHD, positief, enthousiast, gedreven, emotioneel waren allemaal op hem van toepassing. Maar ook gepassioneerd: 15 jaar lang had hij zich vol overgave gestort op het schaatsen.

Focuspunten

Passie gaat volgens Wennemars samen met drie simpele dingen. 'Ten eerste: winnen, je wilt de beste zijn en niet verliezen. Ten tweede: je bent eigen baas, directeur en groot aandeelhouder van de BV Erben. Toch ben je als individuele topsporter ook afhankelijk van een goede samenwerking in je sportploeg. Ten derde: je moet altijd groeien en innoveren. Als je een keer gewonnen hebt, is dat geen garantie op winst bij de volgende wedstrijd. Je moet telkens weer wat nieuws verzinnen om te kunnen blijven winnen.'

Blind gaan voor het winnen, dan lukt het niet. Het is volgens Wennemars een combinatie van passie en de juiste energie. 'Dat geldt ook voor ondernemen in het boerenvak: maak je een goed product zonder passie, dan geloven de mensen er niet in. Je moet wat van jezelf toevoegen om écht succes te hebben. Zelf paste ik mijn keiharde carbon schaats aan om een beter gevoel te krijgen. De Willy Wortels onder de boeren die continue bezig zijn met het optimaliseren van hun varkensbedrijf doen dat ook.'

Ook moet je je niet af laten leiden door negatief nieuws en tegenslag. 'Weinig mensen weten hoe vaak ik wedstrijden heb gewonnen en wereldkampioen ben geweest. Wel weet bijna iedereen dat ik in Nagano ben gevallen en niet verder kon schaatsten. Toen ben ik niet gefrustreerd geraakt en vertrokken. Nee, samen met het team heb ik nog 12 dagen de passie voor het schaatsen uitgedragen.'

Fouten

Leren van fouten hoort erbij. 'Je moet het moment herkennen, erkennen en gebruiken.' Wennemars moest en zou nog een keer meedoen aan Olympische Spelen van 2006. Hij breidde zich als een gek voor, maar zijn missie mislukte. 'Direct nadat ik de finish passeerde tijdens de kwalificatiewedstrijden wist ik dat ik te arrogant was geweest en stopte direct met het schaatsen.'

De stotterende boerenzoon uit het oosten met een accent werd meteen gevraagd als sportcommentator. 'Ondanks mijn gebreken kan ik mijn passie voor topsport op die manier prima uiten. Daarmee wil ik zeggen je als boer met trots moet vertellen over wie je bent en wat je doet.'

Laat jezelf en je bedrijf zien aan de vele mensen die er open voor staan, gaat hij verder. 'Stoor je vooral niet aan negatief commentaar, ook al komt dat soms hard binnen omdat je stress hebt door bijvoorbeeld slechte varkensprijzen. Maar wees niet blind voor kritiek. Ga met jezelf in discussie want niets is vanzelfsprekend. Je moet wakker blijven en jezelf en altijd blijven ontwikkelen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer