Poetsbeurt+voor+Milieukeur+sierteelt
Nieuws
© Koen van Wijk

Poetsbeurt voor Milieukeur sierteelt

LTO Glaskracht Nederland en Stichting Milieukeur willen het label Milieukeur actualiseren en aanpassen voor de internationale markt. Donderdag vond in Zoetermeer de aftrap plaats voor een pilot met zes sierteeltbedrijven.

De inzet bij de pilot Milieukeur in Sierteelt is dat het keurmerk een goed bruikbaar label wordt voor Nederlandse siertelers en een meerwaarde biedt op de afzetmarkt. Dit past in het gewasbeschermingsbeleid van LTO Glaskracht Nederland en sluit aan bij steeds strengere duurzaamheidseisen uit de markt.

Retailers geven aan dat ze toe willen naar een fors aandeel duurzaam geproduceerde bloemen en planten in hun assortiment. Zo kondigde Jumbo afgelopen zomer aan dat eind 2019 minstens de helft van de omzet in bloemen en planten biologisch, Fairtrade of Milieukeur gecertificeerd moeten zijn.

Momenteel gebruikt geen enkele sierteler Milieukeur omdat het internationaal gezien geen status heeft terwijl de meeste bedrijven van de export afhankelijk zijn.

Gewasbescherming

'Deze week zaten we voor het eerst om tafel met Stichting Milieukeur (SMK) en een groep telers om de criteria te toetsen aan de actualiteit. Een groep potplanten- en snijbloementelers die al ver is met verduurzaming gaat de criteria vergelijken met hun eigen situatie', zegt Helma Verberkt, specialist plantgezondheid van LTO Glaskracht Nederland en begeleider van de pilot.

'De telers buigen zich als eerste over de regels voor gewasbeschermingsmiddelen en vergelijken dat met hun eigen praktijk en de gewasbeschermingsmonitor', vervolgt Verberkt.

Andere thema's

Stap voor stap nemen de telers vervolgens de andere eisen onder de loep die SMK heeft vastgesteld voor thema's als energie, meststoffen, lichthinder, hygiëne, werkomstandigheden en verpakkingen.

'In de loop van het voorjaar willen we een pakket met criteria op tafel te hebben dat haalbaar en realistisch is voor zo'n 15 procent van alle siertelers. Wij brengen dat in als advies aan het College van Deskundigen van SMK', legt Verberkt uit.

Een aantal siertelers wil graag de stap zetten naar Milieukeur, al noemen ze de huidige eisen wel ambitieus. 'Milieukeur is slechts een van de instrumenten om te verduurzamen', benadrukt Verberkt. 'Elke teler moet zelf een label kiezen dat bij past bij zijn afzet.'

LTO Glaskracht heeft voor ogen dat over tien jaar 25 procent van de sierteeltbedrijven gecertificeerd is op een hoog duurzaamheidsniveau. Dat kan dan zijn via de labels Milieukeur, MPS productproof en biologisch.

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer