Overgangsregeling Invasieve Exoten voor tussenhandel

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) heeft ermee ingestemd dat ook de tussenhandel van planten die vallen onder de overgangsregeling Invasieve Exoten voor commerciële houders is toegestaan.

Overgangsregeling+Invasieve+Exoten+voor+tussenhandel
© eigen foto RVO

Daardoor mag de herfstaster (Baccharis Halimifolia) aan de veiling worden geleverd. Dit is mede te danken aan de inzet van de LTO-vakgroep Bomen en Vaste Planten.

Per 3 augustus 2016 geldt een Europees verbod op bezit, handel, kweek, transport en import van een aantal schadelijke exotische planten en dieren. Deze soorten staan op de Unielijst Invasieve Exoten. Soorten op deze lijst mogen vanaf dat moment niet meer voor commerciële doeleinden worden gekweekt of verhandeld.

Schade

Deze invasieve exoten zijn op de Unielijst geplaatst omdat ze in delen van de EU schade toebrengen aan de biodiversiteit en/of ecosysteemdiensten. Ze kunnen ook nadelige gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid, veiligheid of de economie.

De LTO-vakgroep Bomen en Vaste Planten is het niet eens met de wijze waarop deze lijst tot stand is gekomen. De LTO-vakgroep blijft ook ageren tegen het uitbreiden van deze lijst met soorten die in de boomkwekerij worden gekweekt.

Verkoopkanalen

In de beleidslijn van de Rijksoverheid is opgenomen dat, als onderdeel van de overgangsregeling, verkoop aan particulieren via de reguliere verkoopkanalen zoals veilingen en tuincentra is toegestaan tot een jaar na opname op de Unielijst.

Het kweken, fokken en de commerciële verkoop van de planten en dieren op de lijst is met ingang van 3 augustus 2016 al wel verboden. Dit verbod treft in de boomkwekerij vooral de waterplantensector.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer