Europese Commissie dumpt mageremelkpoeder

De Europese Commissie heeft donderdag ingestemd met de verkoop van 100 ton mageremelkpoeder uit de publieke interventie tegen een prijs van 1.850 euro per ton. Omdat dit beneden de marktprijs is, gaf de verkoop nogal wat discussie.

Het betreft de verkoop van een beperkte hoeveelheid van de melkpoedervoorraad. Negen partijen boden hierop. De verkoop werd aan de hoogste bieder gegund. De verkoopprijs lag 9 procent boven de interventieprijs voor mageremelkpoeder, 1.698 euro per ton, maar onder de marktprijs. De notering voor mageremelkpoeder ligt nu rond de 1.950 euro per ton.

In totaal ligt 352.000 ton mageremelkpoeder opgeslagen. Hiervan is 8.000 ton nog dit jaar opgekocht. De Europese Commissie leurt al langer met 22.000 ton mageremelkpoeder, die opgeslagen ligt in België en Litouwen. Voor deze voorraad, in 2015 opgekocht, werd in januari nog 1.850 euro per ton geboden. Dat bod werd toen afgeslagen.

Neerwaartse spiraal

'Nu de Europese Commissie een lagere prijs dan de marktprijs aanvaart, dreigt er een neerwaartse spiraal, ook al gaat het hier om een beperkte hoeveelheid. De handel gaat immers speculeren op een lagere prijs. Vandaar dat hierover de nodige discussie gaande is in Brussel', stelt LTO-beleidsspecialist Klaas Johan Osinga.

Met name Frankrijk en Duitsland waren kritisch. Frankrijk stemde tegen het voorstel. Dit land vreest dat de zuivelmarkt nog onvoldoende stabiel is om de verkoop van melk uit de interventie op te vangen. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk onthielden zich van stemmen. Nederland stemde wel in met de verkoop van het melkpoeder.

Boterprijs

'De Europese Commissie vindt dat er minder scherp in de poedermarkt kan worden geopereerd. De boterprijs is met 6 euro per kilo deze week hoog. Daarbij is de melkprijs gestegen', vertelt Osinga.

'Bovendien zegt de Europese Commissie dat opslag geld kost, pakweg 1 miljoen euro per maand. Nederland zit kennelijk ook op die lijn', vervolgt de LTO-beleidsspecialist.

Verse melkpoeder

'Een andere overweging is dat de industrie de voorkeur geeft aan verse melkpoeder. De Europese Com-missie komt kennelijk onder druk van lidstaten om te verkopen. Onlangs hoorden we nog dat de Europese Commissie geen enkele druk voelde.'

Opvallend is ook dat de export van mageremelkpoeder naar onder meer Mexico is toegenomen. Vanuit de handel klinken geluiden dat mageremelkpoeder aangevuld met plantaardig vet het goed doet in de markt. De Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca pleitte in Brussel om melkpoeder af te zetten voor voedselhulp en veevoer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer