Tropische stage

Het tropische weer van de afgelopen week deed me herinneren aan mijn stage op Curaçao. Vier maanden vertoefde ik er.

Tropische+stage
© Laurens Eggen

Voor de opleiding Tuin- en Landschapsmanagement op de HAS had ik twee buitenlandstageopdrachten. De eerst was snoeitechnieken bijbrengen aan de werknemers van mijn stagebaas. De tweede opdracht was een onderhoudsplan opstellen voor een tuin.

Voor de snoeiopdracht ging ik met het personeel praktisch aan de slag in de te onderhouden tuinen. Wat me daarvan het meest is bijgebleven, is de werkdruk. Lees: 'Als het vandaag niet afkomt, dan is er morgen weer een dag.' Op zijn Antilliaans gezegd: 'Poko poko.'

In eerste instantie probeerde ik dit te doorbreken, maar die mentaliteit is toch flink ingebakken. Anderzijds moet ik toegeven dat je in zo'n klimaat je werk- en leefwijze wel moet aanpassen.

Dat aanpassen aan het weer hebben wij de afgelopen week ook gedaan. Ook in de stal. Voor de middag deden we het noodzakelijke werk en 's middags was er volledige rust. Alleen de koeling was 's middags flink aan het werk.

Onze oudste kraamstal staat momenteel op drie keer daags voeren, waarbij de laatste voerbeurt 's avonds plaatsvindt. De zeugen vreten hierdoor toch goed door en gaat het allemaal zo normaal mogelijk.

Ikzelf ben momenteel opnieuw een soort stagiair, maar dan op ons eigen zeugenbedrijf. Vanaf juni zit ook onze jongste dochter op school en ben ik meer praktisch in de stal bezig. Voorheen was dit met name op piekmomenten en voor de vaste klusjes zoals melk of brijvoer voeren bij de biggen.

Mijn vader heeft dit jaar nog veel bijgesprongen op ons bedrijf, maar hij stopt daar aan het einde van de zomervakantie mee. Ik kan tot die tijd rustig worden ingewerkt en mijn structuur en draai zoeken tussen het werk in de stal, de administratie, het huishouden en de kinderen.

De afgelopen twee weken had ik hierin een vuurdoop, omdat mijn ouders wat 'vakantiedagen' hadden opgenomen. Dat houdt in dat ik volop in de stal aanwezig was en geen extra opvang van de kinderen bij oma had. Gelukkig hadden ze wel rekening gehouden met de rustigere stalweken, maar om eerlijk te zijn, mijn huis heeft er wel eens netter uitgezien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer