Varkenshouderij met POV op sneltreinvaart

Gaan we elkaars vliegen afvangen of samenwerken? Die vraag stelden Ingrid Jansen en Eric Douma elkaar na de furazolidon-crisis in 2014. Het werd het laatste. 'We zijn op een rijdende trein gestapt en hebben er een Thalys van gemaakt.'

De wegen van Jansen en Douma kruisten zich in de zomer van 2014 tijdens de furazolidon-crisis. Zij was net benoemd tot voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en nog onervaren. Hij was vakgroepvoorzitter Varkenshouderij LTO Noord en werd naar voren geschoven omdat de landelijke voorzitter met vakantie was.

'In dat traject merkten we dat we op elkaar konden bouwen en vertrouwen', zegt Douma. Jansen vult aan: 'We spraken toen ook over hoe we aan de wens van één varkensgeluid voor de sector inhoud zouden kunnen geven'.

Belangenbehartiging

De wens om de belangenbehartiging in de varkenshouderij weer te bundelen, komt van zeven varkenshouders. Die schreven in november 2012 daarover een brief aan de toenmalige voorzitters van LTO Varkenshouderij en NVV, respectievelijk Annechien ten Have en Wyno Zwanenburg.

'Wij zijn drie jaar geleden op die trein gestapt en hebben er een Thalys van gemaakt', zegt Jansen niet zonder trots. De aanloop kostte tijd, maar in mei werden beide organisaties aan elkaar gekoppeld. De daadwerkelijke fusie tussen LTO Varkenshouderij en NVV wordt nog dit jaar afgerond.

'EU-gelden ingezet om de structuur van de varkenshouderij te versterken'

Geen Sinterklaas

De crisis die de varkenshouderij teisterde in 2015, noemt Jansen als ze terugkijkt 'heftig'. Dat leidde juni 2016 tot Actieplan Vitale Varkenshouderij. In die tijd haalde de POV 24 miljoen euro op in Europa, structuurgelden die nu niet alleen voor de melkveehouderij maar ook voor de varkenshouderij worden ingezet. 'Dat is echt nieuw ', zegt Jansen.

Deze middelen worden nu via het collectief ingezet. Douma: 'We hangen niet de Sinterklaas, maar zetten die gelden nuttig in om de structuur van de varkenshouderij te versterken. En de effecten daarvan moeten zichtbaar worden op de individuele bedrijven'

Lees meer hierover deze zaterdag inNieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer